Hartig Ensemble oslaví 25 let od svého založení

V pátek 29. dubna 2022 se uskuteční v Koncertním sále Pražské konzervatoře Galavečer, kterým začnou oslavy čtvrtstoletí existence Hartig Ensemble ‑ Tance a balety tří století. Tento profesionální soubor se pod vedením taneční historičky a choreografky prof. Heleny Kazárové, Ph.D. specializuje na dobové tance a baletní repertoár uplynulých století.

Hartig Ensemble oslaví 25 let od svého založení

Hartig Ensemble oslaví 25 let od svého založení

Za dobu svého trvání uskutečnil soubor nepřebernou řadu koncertů s tancem a vystoupení pro širokou veřejnost. Jeho tanečníci účinkovali v barokních operách a v samostatných baletních dílech doma i v zahraničí. Jde o činnost objevitelskou, neboť soubor oživuje tance z archivních zdrojů, ze zápisů v rozličných tanečních notacích. Baletní tvorba vychází zase z dobových libret, partitur a dobové pohybové estetiky.

Na slavnostním večeru budou diváci mít možnost nahlédnout do pestrého repertoáru souboru, který kromě jevištních tanců doby baroka různých žánrů, zahrnuje také styl commedie dell´arte a španělského klasického tance escuela bolera.

Soubor spolupracuje se soubory dobové hudby těch nejvyšších kvalit, jmenujme zejména barokní orchestr Musica Florea, se kterým Hartig Ensemble obnovil jevištní díla skladatelů Beethovena, Glucka, Händela, Mozarta, Praupnera, Purcella, Rebela, Starzera ad. Na Galavečeru vystoupí také sólistky s mezinárodním renomé Julie Braná (flétny) a Edita Keglerová (cembalo), se kterými soubor dlouhodobě spolupracuje na komorních koncertech s tancem.

Na sklonku minulého roku Hartig Ensemble z.s. vydal knihu Krása tance v čase s fotografiemi Libora Sváčka z posledních deseti let umělecké činnosti. Kniha vyšla ve Vydavatelství MCU a je dvojjazyčná, autorkou textů je Helena Kazárová a najdete v ní kromě estetiky minulých století také jinde těžko dostupné synopse nastudovaných děl i zákulisí přípravy historicky poučených inscenací. Knihu bude možné si zakoupit přímo na místě před Galavečerem. Rovněž je dostupná na pultech knihkupectví.

Pozvánka na akci zde.

Zdroj: Hartig Ensemble

Témata článku

Helena Kazárová

Hartig Ensemble

Koncertní sál Pražšké konzervatoře

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: