Hlavní program TANCE PRAHA 2012 zahájí jedinečné setkání dvou desítek osobností české nezávislé scény. Spojuje je tanec – hudba – světlo.

Hlavní program TANCE PRAHA 2012 zahájí jedinečné setkání dvou desítek osobností české nezávislé scény. Spojuje je tanec – hudba – světlo.

Hlavní program TANCE PRAHA 2012 zahájí jedinečné setkání dvou desítek osobností české nezávislé scény. Spojuje je tanec – hudba – světlo.

24. ročník festivalu TANEC PRAHA 2012 zažije v pondělí 4. června v pražském divadle Ponec gala opening za účasti dvou desítek silných uměleckých osobností nezávislé scény – setká se v něm na jedné scéně 18 tanečníků, 2 hudebníci a světelný designér. Pod názvem Platforma tak spojí své síly členové předních tanečních souborů jako například VerTeDance, NANOHACH, SKUTR, ME-SA aj. s jednotlivými tvůrčími osobnostmi a vytvoří představení pouze pro tento večer. „Vznikne zde prostor pro dosud neuskutečněná setkání, společnou tvorbu a neobvyklá spojení,“ láká Yvona Kreuzmannová, předsedkyně pořádajícího občanského sdružení. Ve druhé polovině večera proběhne vyhlášení prestižních cen České taneční platformy 2012.
Pondělním zahájením festivalu se rozběhne maraton představení, která potrvají až do 29. června. Na letošním ročníku se představí českým divákům soubory a tvůrci z dvanácti zemí. Přijedou soubory z Francie, Německa, Švédska, Velké Británie, Izraele, Dánska, Holandska, Španělska, Japonska, Švýcarska, Belgie a samozřejmě České republiky. Diváci se za tanečními zážitky vydají nejen do pražských divadel – Ponec, Divadlo Archa, Nová scéna Národního divadla a Hudební divadlo Karlín – ale také do divadel v rekordních deseti městech ČR – v Brně, Českém Krumlově, Hradci Králové, Chocni, Jihlavě, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí. Hlavními lákadly pražské části bude známý švýcarský soubor Alias, který uvede 26. a 27. června v Hudebním divadle Karlín fascinující a hypnotickou choreografii Sideways Rain. Dále se mohou diváci těšit na vlámský soubor Ultima Vez s českou premiérou nejnovějšího představení Wima Vandekeybuse booty Looting, který vystoupí 28. a 29. června v Divadle Archa. Program festivalu doplní workshopy, filmy, přednášky pro studenty i veřejné debaty. Vstupenky jsou v prodeji na pokladně divadla Ponec a v místech konání. Více informací na www.tanecpraha.cz. Hned 5. (a 6.) června pozve berlínský soubor Dorkypark GMBH choreografky argentinského původu Constanzy Macras diváky na Nové scéně Národního divadla na strhující cestu životem romských komunit doprovázenou živou hudbou. „Inspirující nejen pro mě, ale doufám i pro diváky, je kombinace vlastních a romských tanečníků,“ říká Constanza Macras. „Název představení Open for Everything pochází z hereckého konkurzu na představení, kde odpověď romských zájemců byla – jmenuji se tak a tak a jsem otevřen všemu. To mi přišlo určující i paradoxní vzhledem k jejich situaci v Evropě,“ doplňuje choreografka. Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: