Hlavním hostem festivalu Tanec Praha 2016 bude Israel Galván

Hlavním hostem festivalu Tanec Praha 2016 bude Israel Galván

Hlavním hostem festivalu Tanec Praha 2016 bude Israel Galván

Festival Tanec Praha, který se uskuteční od 23. května do 23. června 2016, představuje hlavního hosta svého již 28. ročníku. V příštím roce jí bude Israel Galván, průkopník stylu „flamenco contemporary“, který vůbec poprvé zavítá do Prahy. Jeho dvěma večery festival vyvrcholí v Hudebním divadle Karlín 22. a 23. června 2016.
„Současný tanec má nepřeberné množství podob, výrazů, významů a přesahů. Nejenže dokáže zaujmout pestrou paletou vlastních, inovativních výrazových možností, ale také schopností integrovat impulzy různých tradičních kultur, odrážet jejich vlivy a kořeny a transformovat je do nových, zcela aktuálních výpovědí. Jednou z velkých výzev pro současné taneční umění je už řadu desetiletí poměrně ustálený a světově proslulý taneční i hudební styl flamenco,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová, proč se rozhodli pro autora balancujícího na hranici dvou tanečních stylů. „Zhruba od 70. let minulého století dostává flamenco nové podoby a významy. Paco de Lucia, Antonio Gades a také filmový režisér Carlos Saura znásobili řady fanoušků tohoto jedinečného stylu po celém světě. Další umělci se začali zabývat dialogem flamenca s jinými žánry, především v hudbě. Ale opravdu razantně se do výrazových možností těla formovaného flamencem ponořil až v tomto miléniu živelný, originální a energií čišící experimentátor Israel Galván,“ doplňuje Yvona Kreuzmannová.
„Jestliže ještě v 90. letech tančil v andaluské skupině flamenca, pak už v roce 2000 představil se svým vlastním souborem variaci flamenca inspirovaného Kafkovými Metamorfózami, která jasně avizovala, jak riskantním směrem se hodlá vydat. Od Bienále flamenca v Seville v roce 2008 už se začalo jednoznačně hovořit o fenoménu Israel Galván.  Za svou tvorbu dostal řadu prestižních ocenění včetně Bessie Award a nedávno zaujal spoluprací s Akramem Khanem,“ uzavírají organizátoři.

Dárkové vouchery můžete koupit ještě před Vánocemi v divadle PONEC.

Více na www.tanecpraha.cz.

Zdroj: Divadlo PONEC

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: