Hlavním hostem IV. Festivalu tanečních filmů bude režisérka Clara van Gool

Hlavním hostem IV. Festivalu tanečních filmů bude režisérka Clara van Gool

Hlavním hostem IV. Festivalu tanečních filmů bude režisérka Clara van Gool

IV. ročník Festivalu tanečních filmů se uskuteční od 23. do 25. dubna 2015 v pražském kině Lucerna. Během tří dnů budou mít návštěvníci příležitost na jednom místě vidět desítky filmů dance for camera, taneční dokumenty z celého světa a setkat se s výraznými osobnostmi tohoto žánru.
Hlavním hostem bude režisérka Clara van Gool, kterou proslavil taneční film Enter Achilles se známou britskou skupinou současného tance DV8. Festival nabídne retrospektivu filmů Clary van Gool, ve které nebude chybět kultovní Enter Achilles ani další režisérčiny snímky Reservaat, Up At Down, Coup De Grace a Between two houses. Clara van Gool přijala pozvání organizátorů festivalu a do Prahy přijede osobně.
Filmy jako Reservaat patří mezi moje rané práce. Vytvořila jsem je ještě předtím, než se taneční film stal žánrem. Filmy Up At Down a Coup de Grace jsou oba adaptacemi tanečních představení. Snažila jsem se v nich, jako koneckonců ve všech mých pracích, vyprávět příběh tělem bez použití dialogů,“ říká Clara van Gool a dodává: „V Praze jsem byla před třiceti lety a mé vzpomínky na ni jsou černobílé. Teď se konečně těším na barvy města."
Letošní Festival tanečních filmů zahájí slavnostní premiéra filmu Michala Cabana a Vojtěcha Kopeckého Naučená bezmocnost. Součástí programu budou portréty choreografů, které představí vlámskou choreografku Ann van Den Broek a Vincenta Petersona, choreografa Michaela Jacksona, Madonny, Cirque du Soleil a dalších hvězd světového šoubyznysu.
Zdroj: Festival tanečních filmů

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: