Holektiv uvede taneční film Vrány

Plánovanou premiéru nazvanou Vrány byl soubor Holektiv nucen přesunout do online prostoru, a proto vytvořily autorky a interpretky Andrea Vykysalá a Karolína Křížková taneční film, který bude možné zhlédnout od 17. do 19. prosince 2020. Holektiv se v projektu Vrány zaměřuje na práci ve specifickém nedivadelním prostoru a na práci s objektem, který nabízí zcela nové pohybové možnosti. Nedílnou součástí celého projektu je hudba, kterou vytvořila violoncellistka a zpěvačka Terezie Vodička Kovalová. Objekt navrhlo designérské studio Herrmann & Coufal, kostýmy vytvořila Michaela Čapková. Film Vrány natočily a sestříhaly Anežka Horová a Tereza Chudáčková. Vstupenky je možné zakoupit zde.

Holektiv uvede taneční film Vrány

Holektiv uvede taneční film Vrány

Vzhledem k opatřením související s pandemií Covid-19 se autorky rozhodly divákům místo divadelního záznamu prezentovat taneční film. „Vrány byly vytvořeny do specifického prostoru s cílem poskytnout divákovi zážitek, který je kamerou nepřenosný. Proto jsme se rozhodly vytvořit speciální verzi, které říkáme taneční film, a prostřednictvím kterého, doufáme, bude moct divák nasát atmosféru, která je pro Vrány zcela zásadní. Díky tomu, že film pracuje se střihem apod.,  neprozradíme vše a věříme, že film naopak naladí diváky tak, že se budou na fyzické setkání a performance ještě více těšit,“ říká Andrea Vykysalá.

Vztah mezi vránami a člověkem je zcela unikátní. Vrány se většinou lidem vyhýbají, s lidskou společností se nemísí, a přesto nám rozumí velmi dobře. Často nás bedlivě sledují zpovzdálí a ví o nás mnohem více než víme o jejich světě my.

„Vrány jsou pro nás inspirací z několika důvodů. Jejich obraz je zcela nezaměnitelný, objevuje se v různých podobách už od pradávna. Jsou úzce spojeny s lidovou kulturou, pověrami a zvyky, což nás hodně zajímá. Jsou symbolem smrti, ale zároveň i života - jsou tedy takovým symbolem celého životního koloběhu, který se nikdy nezastaví. Na tomto tématu nás baví právě ta mnohovrstevnatost,‘‘ uvádějí shodně k novému projektu autorky.

Zdroj: Holektiv

Témata článku

onlinetaneční filmVrány

Holektiv

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: