Institut umění – Divadelní ústav: Plány taneční sekce na rok 2015

Institut umění – Divadelní ústav: Plány taneční sekce na rok 2015

Institut umění – Divadelní ústav: Plány taneční sekce na rok 2015

Vedoujednotlivých oddělení Institutu umění – Divadelního ústav (IDU) představili 2. dubna 2015 během výroční tiskové konference plánované aktivity na rok 2015. V tomto roce se uskuteční mimo jiné opět Noc divadel, ale také další ročník Pražského Quadriennale, který od 18. do 28. června zaplní ulice Prahy. IDU bude i nadále pokračovat v prezentaci českého umění na zahraničních veletrzích, v rozsáhlé publikační činnosti i pořádání výstav.
Taneční sekce v čele s Janou Návratovou připomněla, že hlavní událostí roku 2014 byla prezentace českého tance na evropské taneční platformě Tanzmesse v německém Düsseldorfu. Při této příležitosti byla připravena elektronická publikace Czech Dance in Action, která slouží jako interaktivních katalog děl, která patří ke špičce současného tance, nonverbálního divadla a nového cirkusu a jsou disponovaná pro zahraniční touring.
V dubnu letošního roku vyvrcholí praktický workshop Tanec a kamera, který Taneční sekce IU organizuje ve spolupráci s Festivalem tanečních filmů a s Filmovou akademií múzických umění již po čtvrté. S mentoringem zahraničního odborníka natočí studenti FAMU s českými tanečními umělci krátké snímky v žánru dance for camera.  Letos workshop povede nizozemská režisérka Clara van Gool, mj. autorka slavného filmu Enter Achilles.
Dalším zásadním úkolem Taneční sekce pro rok 2015 je zevrubná aktualizace hesel internetové databáze portálu www.czechdance.info. a rozšíření odborné, teoretické a historické části webu.
Taneční sekce ve spolupráci s profesními organizacemi – Vizí tance a Tanečním sdružením ČR plánuje nastavení nového způsobu sběru dat v oblasti tance, pohybového divadla a nového cirkusu pro statistiku kultury NIPOS.
Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: