Institut umění – Divadelní ústav podpořil prezentaci tří českých souborů při veletrhu scénických umění APAP New York

Veletrh scénických umění APAP, který se již více než 50 let tradičně koná hned po Novém roce v New Yorku, se v letošním roce uskutečnil ve dnech 7. až 12. ledna. Jeho součástí je nejen veletržní část, ale i konferenční program a doprovodný umělecký showcase. Česká republika se veletrhu účastní od roku 2010, kdy Institut umění – Divadelní ústav poprvé společně s Českým centrem New York představil národní stánek ČR. Od roku 2011 se díky dlouhodobé mimořádné podpoře Ministerstva kultury ČR koná v rámci české účasti pravidelně také showcase českého divadla, tance a hudby v České národní budově. V letošním roce se prezentace zaměřila na loutkové divadlo a současný tanec. Nešlo přitom o pouhé ukázky představení, ale o tři plnohodnotná představení. Newyorské publikum tak mohlo strávit ve společnosti českého divadla v České národní budově celý den, jehož součástí byla i diskuze s umělci a společenské setkání pro partnery a návštěvníky.
Program otevřelo Naivní divadlo Liberec s loutkovým představením pro děti od dvou let, O beránkovi, který spadl z nebe. Na představení přišli rodiče i děti mluvící česky i anglicky, představení tak probíhalo dvoujazyčně. Diváci všech věkových kategorií byli nadšeni a po skončení samotného představení uvítali možnost seznámit se s loutkami i herci Naivního divadla v rámci interaktivního workshopu. Stanislav Doubrava, umělecký ředitel Naivního divadla, které bylo na APAPu zastoupeno již podruhé, k vystoupení říká: „Bonus k představení, kterým je příležitost vyzkoušet si v improvizované herně loutky, hudební nástroje i další scénografické ‘hračky‘ včetně kola štěstí napřímo, vytvořil atmosféru, kdy publikum nechtělo prostor jeviště České národní budovy dlouho opustit.
Odpolední program se nesl ve znamení současného tance. Jako první vystoupila se svým sólem Nataša Novotná, zakladatelka tanečního souboru 420PEOPLE, s choreografií Sacrebleu. Na její éterické vystoupení plynule navázalo duo tanečníků – Tereza Ondrová a Peter Šavel – v koprodukčním představení Alt@rt Boys Who Like To Play with Dolls. Po představení následovala diskuze s diváky.
Účast na veletrhu APAP koordinovala Česká centra. Prezentace českých umělců a institucí na zahraničních veletrzích scénických umění je možná díky mimořádné finanční podpoře ministerstva kultury. Výběr umělců, souborů, produkcí a organizací pro účast na veletrzích scénických umění probíhá na základě konzultací s členy Dramaturgické rady Institutu umění – Divadelního ústavu. Zdroj: IDÚ

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: