Institut umění – Divadelní ústav slaví 20 let Kyliánovy videotéky

Slavnostním večerem RŮZNÉ BŘEHY vyvrcholí 30. listopadu 2011 oslavy 20. výročí fungování Kyliánovy videotéky Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU). Atmosféru večera bude udávat Kyliánův choreografický rukopis, kromě tance uvidí diváci i unikátní videozáběry z archivu. V průběhu večera se představí více než desítka tanečníků, kteří strávili podstatnou část svého uměleckého života v angažmá v prestižním Nederlands Dans Theater, kterému jeho nesmazatelný charakter vtiskl právě český choreograf Jiří Kylián. Nad uměleckou koncepcí večera převzal záštitu soubor 420PEOPLE, jehož zakladatelé Václav Kuneš a Nataša Novotná prožili dohromady „u Kyliána“ 18 let. Slavnostní událost proběhne na Nové scéně Národního divadla, která se stala partnerem představení. Pokřtěna bude také monografie Různé břehy – Choreograf Jiří Kylián mezi Haagem a Prahou, kterou u příležitosti výročí vydává IDU. Jak jinak slavit 20 let existence Kyliánovy videotéky než tancem“, říká Eva Žáková z Institutu umění – Divadelního ústavu. „Chceme představit nejen osobnost a tvorbu Jiřího Kyliána, ale i jeho zahraniční proslulost a vztah k Česku.
Není pochyb o tom, že Jiří Kylián ovlivnil několik generací tanečníků – současných tvůrců. Proto v průběhu večera budou uvedeny nejen ukázky choreografií z jeho dílny (Anonymous, 27´52´´, Bella Figura), ale i jeho přátel či dlouhodobých spolupracovníků, jako např. Cory Bos-Kroese (Amoroso), Václava Kuneše (Neonate) nebo Lukáše Timuláka (Urtanz). „Na Jiřím Kyliánovi je nesmírně zajímavá jeho tvůrčí exploze, přístup k choreografii jako duchovnímu principu i nadhled, který se promítá do jeho práce s lidským tělem a osobností tanečníka,“ říká Václav Kuneš, umělecký šéf 420PEOPLE, souboru, který oslavy společně s IDU pořádá.
Součástí oslav jsou také další doprovodné akce, semináře, workshopy a diskuse. Nepřehlédnutelným a výjimečným počinem bude instalace interaktivního hologramu Vizuální variace (Phospene Variations), kterou ve vstupním foyer Nové scény Národního divadla 26. října zahájí vernisáží v 16h Jason Akira Somma, jeden z nejtalentovanějších newyorských umělců a Kyliánův spolupracovník. Ve spolupráci s Institutem světelného designu proběhne přednáška a laboratoř s Michaelem Simonem, předním lighting designérem, scénografem a režisérem, který se proslavil dlouholetou spoluprací nejen s Jiřím Kyliánem, ale i s Williamem Forsythem, Heinerem Goebbelsem či Christofem Nelem.
Profesionální tanečníci i studenti tance budou mít dále neobyčejnou příležitost seznámit se prostřednictvím workshopu nejen s repertoárem Jiřího Kyliána, ale i jeho jedinečným přístupem k tvorbě. V první části workshopu pod vedením Nataši Novotné a Václava Kuneše z 420PEOPLE nazkouší tanečníci úryvky choreografií „běžným způsobem“, aby si ve druhé části vedené Corou Bos-Kroese a/nebo Jiřím Kyliánem mohli vyzkoušet proměnu daného tanečního partu v závislosti na možnostech a kvalitách každého interpreta.

Nadace Jiřího Kyliána byla založena v roce 1988 v Haagu s cílem podporovat nové taneční aktivity. Nadace spravuje také dokumentaci, fond videonahrávek a zastupuje autorská práva Jiřího Kyliána. Videofond Kyliánovy nadace se stal základem pro videotéku tanečních děl Institutu umění – Divadelního ústavu v Praze (založena roku 1991), záznamů, dokumentárních snímků i filmů v žánru dance for camera. V současnosti patří česká Kyliánova videotéka k největším tanečním videosbírkám v Evropě a jako jediná na světě obsahuje kompletní nahrávky Kyliánova repertoáru.
Oslavy se konají pod záštitou Velvyslance Nizozemského království v Praze a ministra kultury České republiky.
Více. www.idu.cz, www.420people.org, www.novascena.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: