Izraelští umělci přivezou do trutnovského UFFA Svěcení jara

Svěcení jara. Foto Tamar Lam.

Svěcení jara. Foto Tamar Lam.

V pátek 10. května 2019 představí Yossi Berg a Oded Graf v UFFU projekt Svěcení jara, jenž vychází z díla Igora Stravinského. Tato skladba patří mezi nejvýznamnější hudební počiny avantgardní hudby 20. století a podání izraelského souboru se obrací hlavně k významu svého podtitulu, jenž zní „Obrazy z pohanského Ruska“. Ve výkladu izraelského souboru to spočívá v hledání étosu kultu, obětí a maskulinity.

Choreografové a performeři dávají těmto věcem současný kontext, a to tak, že dávají prostor čtyřem rozmanitým protichůdným obrazům z kolektivní paměti - od výrazů bouřlivé sexuality, vášně, násilí, až po soucit a něhu. Inscenace se pohybuje z minulosti do budoucna, vyvolává otázky o vztahu mezi založením mužské identity, sexualitou, uctíváním vlasti a prostřednictvím těla a pohybu se snaží nabídnout nový druh kultu. „Kvalitu představení osobně dělím dle toho, jak na mě které show zapůsobí, jak mě dokážou do sebe vtáhnout. A tohle Svěcení jara to zvládlo vrchovatě,“ dodává ředitel a hlavní dramaturg UFFA, Libor Kasík.

„Prostřednictvím rituálů se zabýváme obavami, naší komplikovanou existencí, vášněmi a konečností smrti. Čím více nás násilí zasáhne, tím více se stáváme agresivnější, což nás často zneklidňuje vůči utrpení ostatních. Překvapivě jsou tyto otázky velmi vzácné. Bergovi a Grafovi se podařilo vytvořit dílo, které naznačuje některé z těchto otázek jemným, často chytrým a humorným způsobem a které stále nalézá prostor pro smyslné a soucitné scény jako důležité součásti reality,“ soudí o představení Ora BarfmanThe Jerusalem Post.

Zdroj: UFFO - Společenské centrum Trutnovska

Témata článku

IzraelOded GrafSvěcení jaraYossi Berg

Uffo

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: