Jatka78 dnes zahajují první kompletní sezonu

Jatka78 dnes zahajují první kompletní sezonu

Jatka78 dnes zahajují první kompletní sezonu

Prostor Jatka78, Místo pro nové umění, v Pražské tržnici v Holešovicích se za poslední rok etabloval jako domov nového cirkusu, současného tance, divadla a dalších kulturních událostí. Nyní zahajuje první kompletní sezónu, během které divákům nabídne mimo jiné premiéru hry Family od Cirku La Putyka, pětihodinovou taneční improvizaci Jozefa Fručka, benefiční večer na pomoc běžencům nebo nově pravidelná představení pro děti. Po několik večerů budou Jatka78 také scénou festivalu 4+4 dny v pohybu.
Brány Jatek78 se návštěvníkům otevřou 9. září 2015 Bouří, jednou z posledních inscenací režisérského tandemu SKUTR. Ta měla loni na podzim premiéru právě v hale bývalých jatek.
19. září bude v Česku poprvé k vidění sólová performance Endless Composition tanečníka a choreografa Jozefa Fručka. Jde o pětihodinovou improvizaci na téma současného umění, v níž vedle Fručka účinkuje pouze třicet dvoumetrových dřevěných hranolů. Tato živá instalace se koná v takzvané Skleněnce (hala 11a v areálu tržnice). Jednodenní přehlídku tvorby dua Rootlessroot tentýž den večer přímo na Jatkách78 doplní Linda Kapetanea svým projektem na téma ženství W Memorabilia (Phaedra's Laboratory).
Na začátku října budou Jatka78 hostit festival 4+4 dny v pohybu. Během tří večerů v Holešovicích vystoupí francouzský umělec Jonathan Capdevielle se svým představením Adishatz / Adieu (3. října) a autorka hudby k filmu Hotel Rwanda Dorothée Munyaneza (5. října). Na 9. října je připraveno představení Night Tripper norské choreografky Ingri Fiksdal.
Říjnovému programu dominuje nový projekt Cirku La Putyka s názvem Family. Do něj principál souboru a režisér Rostislav Novák přizval většinu umělců, kteří na představeních této novocirkusové company spolupracovali v uplynulých letech. Výsledkem je největší obsazení a největší projekt v historii souboru Z důvodu náročnosti a mezinárodního charakteru bude Family uvedena pouze v premiéře 14. října a při dvanácti reprízách do konce měsíce.
Cirk La Putyka dále chystá na předvánoční týdny komponované večery La Putyka de luxe, během nichž diváky provede všemi prostory Jatek78, tedy galerií, divadelním sálem i zkušebnami.
Téma rodiny bude na Jatkách78 rezonovat až do Vánoc. Od 31. října každou sobotu od 16 hodin bude prostor patřit dětem a představením pro ně. „Zkusili jsme na Jatkách78 něco jako dětský den, kdy vedle divadelních představení pro děti proběhlo i několik akrobatických workshopů a výtvarných dílen. Děti to bavilo a nás inspirovalo,“ vysvětluje programovou novinku manažer Jatek78 Štěpán Kubišta. „Počítáme také s tím, že k nám 5. prosince opět dorazí Mikuláš s čerty a anděly,“ doplňuje.
Jatka78 vznikla jako prostor pro nové umění, nový cirkus, taneční a pohybové divadlo a mladé umělce. Vedle téměř kompletní přehlídky inscenací Cirku La Putyka se proto diváci mohou těšit na soubory jako BodyVoiceBand (20. září Vojna, 7. října Bubny v noci) nebo 11:55 (17. září Regulace intimity, 28. září a 7. listopadu Střepy a chlebíčky, 1. listopadu Hodní chlapci). Regulace intimity bude uvedena v rámci večera Welcome Drink pořádaného na podporu běženců a jejich vstřícného přijetí českou veřejností. Součásti večera budou (vedle divadelního představení) debata časopisu Respekt o přístupu k uprchlíkům a koncerty kapel jako Sunflower Caravan nebo Peter Pan Complex.
Na 30. října chystá soubor 420PEOPLE poprvé pro Jatka78 nastudování taneční pocty ping-pongu (A Dance Tribute to Ping Pong) od Jo Strømgren Kompani. Ta tímto představením pokračuje v symbióze tance a sportu, na níž začala pracovat již v roce 1997 uvedením Taneční pocty fotbalu.
„Tým Jatek78 přes léto nezahálel. Vedle přípravy programu na další měsíce šel vstříc návštěvníkům i účinkujícím a zkoušejícím souborům, kterým nabízí prostor na dlouhodobou rezidenci, tedy takzvanou rešerši i samotné zkoušení. Diváci ocení lepší přístup do hlediště po nových schodech a úpravy oblíbeného baru ve vstupní galerii, pro umělce jsou připraveny například nové skladovací prostory na kostýmy a dekorace a připravena je i nová menší zkušebna,“ uzavírají zástupci uměleckého prostoru Jatka78.

Více informací a program na www.jatka78.cz. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketportal a na místě. Pokladna otevírá vždy 90 minut před začátkem představení.

Zdroj: ArtsMarketing.CZ

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: