Jednička izraelského současného pohybového divadla Clipa Theater a česko-ruský Teatr Novogo Fronta se vracejí do Česka

Jednička izraelského současného pohybového divadla Clipa Theater a česko-ruský Teatr Novogo Fronta se vracejí do Česka

Jednička izraelského současného pohybového divadla Clipa Theater a česko-ruský Teatr Novogo Fronta se vracejí do Česka

Podzimní divadelní sezónu otevře 12. září 2013 oceňovaná inscenace With Unarmed Forces z dílny Clipa Theater (IL) a Teatr Novogo Fronta (CZ/RU), která zažila světovou premiéru v dubnu 2013 v Praze. V Tel Avivu vyprodala dvoutýdenní reprizování a nyní se na jednu jedinou reprízu vrací do pražského Experimentálního prostoru NoD.
K pohybovému, non-verbálnímu divadlu mne vlastně přivedly dvě věci – škola a fakt, že každé slovo, které řeknete, je tak trochu lež,“ přibližuje fyzické divadlo režisérka představení Idit Herman, jinak představitelka Clipa Theater. Projekt With Unarmed Forces vznikal na podzim 2012 při návštěvě Irina Andreevy v Tel Avivu za atmosféry týdenního vyostřeného konfliktu mezi izraelskou vládou a hnutím Hamás. Téměř symbolicky se Irina, Idit a Dmitry setkali v den prvního raketového náletu na Tel Aviv a nad projektem si podali ruce 21. listopadu 2012, v den, kdy bylo zároveň podepsáno příměří. „Za vznikem představení With Unarmed Forces stojí dlouhý, dvacetiletý příběh. Jednak osobní, protože Irina Andreeva a Dmitry Tyulpanov společně stáli u zrodu obou dvou souborů a v druhé řadě společenský – představení je o nenávisti, ve které já osobně žiji v Izraeli už dvacet let,“ doplňuje Idit Herman.
Projekt se setkal s nadšením jak divadelních kritiků, tak i ze strany diváků. Podle Niny Vangeli přináší With Unarmed Forcesdisparátní, nicméně věrohodnou zprávu o marasmu na Předním východě, z níž vyplývá, že vedle nápadných tragédií dochází v konečném důsledku vleklého válečného konfliktu také k fragmentarizaci a regresi lidských duší, osudem i dějinami do tohoto konfliktu vtažených.
Představení má pro české publikum nepříliš viditelný, ale o to silnější politický podtext. Ve vrcholné scéně dokonce zaznívají pasáže z projevu Baracka Obamy v Egyptě, který tehdy celý svět sledoval s nadějí na zlepšení situace na Blízkém Východě. Jak ale svědčí i Idit Herman – ten samý proslov, s jinými jmény a konotacemi, pronesl následně v Tel Avivu. Nestává se pak ze vzletných frází se najednou bezcenný blábol a nesmyslný proud prázdných frází?, ptají se autoři.
Když režisérka TNF Irina Andreeva přiletěla do Tel Avivu, aby společně připravili projekt, kterým oslaví 20 let existence TNF a 18 let existence Clipa Theater, první den pobytu dopadla několik set metrů od nich první palestinská raketa. Inscenace tak vychází především z pocitu bezbrannosti (Unarmed může být přeloženo jako „bezruký“ ale zároveň „bezbranný“), který nadchází po tom, co už nemáte ani sílu plakat. „Když jsme byli malí, říkali nám, že až budeme dospělí, bude mír,“ říká Dmitry - „ale není tomu tak. Nejsme schopni poskytnout jeden druhému poskytnout útěchu a tak si vlastní válku přenášíme do obýváku i do kuchyně. Válčíme o znovunalezeného vojáka, náhradu za našeho zabitého syna,“ vysvětluje Dmitry Tyulpanov (Clipa Theater) příběh inscenace.
Představení With Unarmed Forces proběhne 12. září 2013 od 20 hodin v Experimentálním prostoru NoD. Další představení se odehrají na Slovensku v Rožňavě 14. 9. na Festivalu Actores a v Berlíně 18. a 19. 9. v Theater Acud. Na 10. 9. je rovněž v Praze připravena open class s Idit Herman, která proběhne od 12 do 19 hodin v prostoru Follow the cat (Mlýnská 6, Bubeneč). Přihlásit se zájemci mohou na info@tnf.cz. Zdroj: NoD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: