Jihočeské divadlo chystá premiéru: Kauza Kafka přiblíží pohled slavného spisovatele na svět a společnost

Jihočeské divadlo chystá premiéru: Kauza Kafka přiblíží pohled slavného spisovatele na svět a společnost

Jihočeské divadlo chystá premiéru: Kauza Kafka přiblíží pohled slavného spisovatele na svět a společnost

V pátek 22. listopadu bude mít na jevišti Jihočeského divadla premiéru baletní inscenace Kauza Kafka, kterou vytvořil a režíruje umělecký šéf baletního souboru Attila Egerházi. Inspirací pro vytvoření této inscenace mu byl život a dílo spisovatele Franze Kafky. Představení vzniklo ve spolupráci s Landestheater Niederbayern v Pasově, kde se premiéra Kauzy Kafka (pod názvem About Kafka) uskutečnila již 26. října.
Příznivci baletu se mohou těšit na jednoaktové taneční dílo, které zobrazuje Kafkův jedinečný pohled na svět: jeho vztah ke společnosti, názor na moc a byrokratický systém. Cílem inscenace není ztvárnit příběhy známých či méně známých Kafkových děl, ani vyprávění příběhu. „V prvé řadě jsem se chtěl soustředit na Kafkovo vidění světa, jeho životní postoje. Existenciální otázky, které jeho dílo klade každému čtenáři, jsem konfrontoval s vlastními, ale nesnažil se na ně najít jednoznačné odpovědi,“ říká o vzniku nového baletu Attila Egerházi. „V centru pozornosti stojí sám spisovatel – žije svůj každodenní život, který se neustále střetává s jeho niternými pocity a představami. Dva rozdílné světy, jež se konfrontují v osobnosti jdenoho člověka, jsou pramenem často absurdních vizí, motivů vyřazenosti, izolovanosti, groteskního humoru, ironie, tragédie či bezvýchodnosti,“ dodává. Stejně abstraktní, jako svět, v němž se Kafka pohybuje, je i použitá hudba skladatelů 20. století Arva Pärta, Henryka Góreckého a Alfreda Schnittkeho, „kafkovská“ hudba plná emocí, různých témat a znepokojivých otázek.
Spolupráce s pasovským divadlem je pro balet JD již druhou takovouto zkušeností. V roce 2011 se Landestheater Niederbayern podílelo na vzniku inscenace Louskáček, která poté byla – stejně jako Kauza Kafka – uvedena na scénách v Pasově, Straubingu a Landshutu. K prvním úvahám o kooperaci obou divadel došlo už v roce 2006, kdy se však jednalo o spolupráci operních souborů. „Velice nás těší, že máme v Jihočeském divadle již léta tak dobrého a umělecky vynikajícího kooperačního partnera. Společná myšlenka a příprava baletu „KAUZA KAFKA“ pro nás představuje vrchol v zatím ještě krátké historii tanečního divadla Landestheater Niederbayern. Celý večer, jenž je věnován spisovateli Franzi Kafkovi, který svým dílem překročil národní hranice, je obohacením našeho repertoáru, jenž by bez skvělé spolupráce s našimi přáteli z Čech nebyl možný,“ řekl po velice úspěšné premiéře v Pasově intendant Landestheater Niederbayern Stefan Tilch.
Recenze a články v dolnobavorských médiích byly veskrze pozitivní. „Sólista Viktor Svidró jako Kafka musí mezi rychlými kombinacemi kroků zvládnout mimořádně mnoho výskoků. Plný napětí je i kontrast, který tvoří obě ženy: „Mladá dívka“ (Cristina Porres Mormeneo) představuje erotičnost a hravost i nevinný moment lásky; „Žena“ (Linda Schneiderová) je na jedné straně symbolem mateřskosti (přináší mísu a pohár), ale na druhé straně vyjadřuje požadavky a dominantnost. Bere si, čeho se jí zachce, a pokud Kafka nechce, uskuteční sexuální akt s loutkou. Velmi vyhrocená scéna. V roli ďábelských úředníků vystupují s přesvědčivou synchronností a výskoky Zdeněk Mládek a Patrik Čermák...,“ ocenila výkony tanečníků v Passauer Neue Presse Edith Rabinstein. „Poslední baletní dílo Jihočeského divadla (pod vedením Attily Egerháziho) vynikajícím způsobem vykresluje geniálního spisovatele, vnitřně rozervaného člověka. Toto ztvárnění ještě podtrhují progresivní tóny klavíru a houslí z pera současného skladatele Arva Pärta. … Včerejší premiéra v pasovské Opeře u obecenstva vyvolala nadšení. Tak úžasný balet! Jak působivá inscenace při tak náročném, neobvyklém tématu. Tato česko-dolnobavorská koprodukce si zaslouží „bravo“,“ zhodnotil premiéru Kauzy Kafka dolnobavorský Bürgerblick. Zdroj: JČD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: