Jiří Bartovanec uvede premiéru své nové inscenace Entropy #251

Jiří Bartovanec uvede premiéru své nové inscenace Entropy #251

Jiří Bartovanec uvede premiéru své nové inscenace Entropy #251

Jiří Bartovanec se představí ve svém novém sólovém představení Entropy #251. Česká premiéra se odehraje v divadle PONEC 25. ledna 2016, ta světová se uskutečnila již 11. září 2015 v USA. České centrum a Ivan Pinkava, český fotograf, který byl kurátorem dvouměsíčního programu v prostorách Národní budovy v New Yorku, zvolil téma Mít odvahu být outsidrem. Zadání bylo nabídnuto i česko-německému choreografovi, tanečníkovi a performerovi Jiřímu Bartovanci. Právě sólové představení Entropy #251 bylo vytvořeno pro České centrum a uvedeno mimo jiné v rámci Moving Sound Festival pořádaným rakouským konzulátem v New Yorku.
V anotaci k představení čteme: „Prostorové hledání své vlastní cesty. Prostor jako klec, v níž jde o hru svých vlastních možností a jejich vytrvalosti v izolovaném a přeci jen plném a hustě zamlženém světě. Ježek v kleci a vlastní manipulace svého vymanění se z mříží. Někdy je to zvuk, někdy světlo a jindy samotná zpověď. Kde je fikce a realita není podstatné, ale existuje mnoho momentů, které klamou svojí podobou.“
„Cesta od poučené interpretace k choreografii je logickým a přirozeným vývojem taneční kariéry. Do blízkosti vrcholu se coby interpret patrně přiblížil i Jiří Bartovanec, alespoň co se týče zkušeností a délky praxe. Ta se odehrávala v prestižním německém souboru Sasha Waltz and Guests, kde Jiří působí více jak dvanáct let a z níž může bohatě čerpat. Už během doby svého berlínského angažmá se několikrát představil jako choreograf. Nyní předkládá projekt, jehož téma je na jedné straně pro autora bytostně osobní a na straně druhé se týká možná nás všech,"
dodává Jana Návratová.

Jiří Bartovanec se již v 7 letech stal členem folklórní taneční skupiny Stázka v Teplé. V letech 1994–1997 studoval na baletní škole J. Dolečka v Karlových Varech a od roku 1998 na taneční konzervatoři Duncan Centre v Praze. V roce 2003 odešel do Berlína kde  spolupracoval s Farhadem Payerem a Yasmine Kalifa na divadelním představení Jack and Harun a se skupinou Toula Limnaios na představení Irrsinn. V roce 2004 pracoval s Jochenem Rollerem na choreografii Mindgarden, tančil v duetu Mirelly Wiengarten Combattimento di Tancredi e Clorinda a v jejím tanečním filmu Circulatura. V roce 2007 se podílel na projektu Mayim Mayim ve Stadttheater Nurenberg/Furth. V roce 2010 spolupracoval s Williamem Forsythem na projektu Human Writes a Jiřím Havelkou a Tiger Lillies na představení Here I am a human. Od roku 2003 pracuje se Sashou Waltz a v roce 2007 se stal stálým členem skupiny Sasha Waltz & Guests. Tančí v choreografiích Sashy Waltz noBody, Insideout, Dido&Aeneas, Medea, Jagden und Formen, Continu, Matsukaze, Sacre, L'Apres-midi d'un faune a spolupracoval na přípravě a realizacích mnoha dalších tanečních projektů (např.: Dialoge Neues Museum, Romeo a Julie, Dailoge Maxxi, Carmen, Dialoge Kalkota...) S Českou televizí a Nenadem Djapicem natočil dokumenty Africké kořeny - české tančení (2010) a Kodjo (2012). V roce 2016 dokončuje s Hanou Pinkavovou další dokument pro Českou televizi. Jeho první sólo When my mind is rocking, I know it´s 7 mělo premiéru v dubnu 2008 v rámci projektu Choreographen der Zukunft / Choreografové budoucnosti skupiny Sasha Waltz & Guests.  Následovalo sólo Aneho (Berlín, 2010) a mnoho dalších, které uvedl na několika evropských ale i mimoevropských scénách včetně Afriky. V Lome vytvořil v rámci programu Goethe Institutu choreografii Door of No Return (2011). V roce 2014 připravil skupinovou choreografii GLOBE a mezi jeho poslední sólové představení patří i Entropy, které pravě uvedl v New Yorku v rámci programu Českého Centra a Moving sound Festivalu.
Jiří Bartovanec momentálně vyučuje tvorbu na Duncan Centre Konzervatoři a se studenty 3. ročníku připravuje nejnovější choreografii Svěcení jara (Igor Stravinski). Pořadá několik workshopů jako jsou Ausser Mir (pro děti uprchlíků a tanec ve školách, Berlín) a workshopy repertoáru Sashy Waltz (Radial System V, Berlín). V létě 2015 vytvořil site specific choreografii RAUMAUSLOTEN – Raum und Psyché v areálu psychiatrické léčebny Charité Berlín. V roce 2014 a 2015 pořádal v Soulu workshopy pro taneční skupiny moderního tance cia Mamajeang Kim Seoul a Daegu City Dance Company. V současné době tančí v představení Sniper´s Lake skupiny Spitfire Company a tvoří choreografie pro jiné skupiny, mezi poslední patří Tantehorse a představení Lessons of Touch.

Zdroj: Divadlo PONEC

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: