Josef Jelínek hostem cyklu Stopy v písku

Josef Jelínek hostem cyklu Stopy v písku

Josef Jelínek hostem cyklu Stopy v písku

Stopy v písku je cyklus besed, medailonů a tematických sympozií, kterým chce Kyliánovo taneční centrum a knihovna vzdát hold osobnostem, které psaly historii tance a pohybového umění. Jeho cílem je zprostředkovat odborné i laické veřejnosti setkání s choreografy, interprety a pedagogy, kteří se mohou podělit o své vzpomínky a životní zkušenosti nebo připomenout životy a dílo těchto umělců in memoriam, aby stopy, které za sebou zanechaly, nezmizely z naší paměti.
Hostem bude tentokrát scénograf, výtvarník kostýmů a pedagog, Josef Jelínek (1949). Setkání se uskuteční ve středu 29. dubna 2015 v 17:00 hod. ve velké studovně knihovny HAMU v Praze, Malostranské nám. 13, Praha 1 – Malá strana.

Josef Jelínek se narodil 19. října 1949 v Praze. Absolvoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě. Po angažmá v Městském divadle ve Zlíně byl od roku 1983 stálým kostýmním výtvarníkem Národního divadla, poté do roku 2012 působil ve Státní opeře Praha. Je nositelem různých domácích i zahraničních ocenění (mj. Cena mladého výtvarníka, Cena MK SR, zlaté medaile z trienále v Novém Sadu, PQ 1983, Český lev 2002). Na svém kontě má výtvarné autorství kostýmů pro více než 800 inscenací v Praze, Bratislavě, Brně, Ostravě, Plzni, Berlíně, Monte Carlu, Lublani, Leedsu, Bergenu, Buenos Aires, Santa Fé, Seville aj., jako kostýmní výtvarník se podílel na hudebních filmech Petra Weigla. Ojediněle se věnuje i scénografické tvorbě, zejména pro balet. Z jeho kostýmních výprav připomeňme alespoň opery Sedlák kavalír / Komedianti, Rusalka a Růžový kavalír pro pražské Národní divadlo, Rienzi, Othello, Salome, Maškarní ples, Nabucco, Netopýr, Aida, Boris Godunov, Trubadúr, Robert ďábel, Turandot, Orlando furioso, Carmen, Lucia di Lammermoor, Manon Lescaut, Vivat opereta!, Don Quichotte, Káťa Kabanová, Její pastorkyňa, Rusalka a balety Labutí jezero a Giselle pro Státní operu Praha, opery Tosca a Lovci perel pro Národní divadlo Brno, Turandot a Othello, balet Raymonda a Louskáček a operetu Polská krev pro Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Prodanou nevěstu a Trubadúra pro Slovenské národní divadlo v Bratislavě. V roce 2012 získal prestižní Cenu Thálie 2011 – zvláštní cenu kolegia.

Zdroj: Kyliánovo taneční centrum a knihovna – knihovna HAMU

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: