Jubilejní 10. ProART Festival v Praze uvítá v létě mezinárodní pedagogy napříč žánry

Jubilejní 10. ProART Festival v Praze uvítá v létě mezinárodní pedagogy napříč žánry

Jubilejní 10. ProART Festival v Praze uvítá v létě mezinárodní pedagogy napříč žánry

Jubilejní již 10. ročník mezinárodního festivalu ProART se v Praze představí od 28. července do 4. srpna. Tento největší tuzemský workshop festival představí celkem šestnáct mezinárodních pedagogů z oborů tance, zpěvu, herectví, fotografie a kreativního psaní. Letošní ročník s tématem Linie-Kruh-Čas-Věčnost reflektuje dosavadní historii právě volbou pozvaných vyučujících. Mezi nimi se představí jak hosté, kteří stáli u zrodu festivalu, populární stálice, tak i nové tváře z tuzemska i zahraničí. Nadžánrový festival propojující odlišná umělecká odvětví započal ideově svou historii v prostorách koncentračního tábora v Terezíně v roce 2004. Od té doby se na něm představily více než dvě stovky mezinárodních pedagogů a desítky hostujících souborů a divadelních projektů z celého světa.
Poprvé na festivalu vyučuje choreograf Béla Földi (H), režisérka Viktorie Čermáková (CZ), kontroverzní spisovatel Adam Georgiev (CZ), muzikálová zpěvačka Renáta Podlipská (CZ) nebo izraelská taneční legenda Nir Ben Gal (IL). Naopak mezi pamětníky a známé tváře můžeme zařadit tanečníky a choreografy Felixe Dumerila (CH), Mathieua Guilhaumona (F), Neila Parise (UK) či fotografa Romana Sejkota (CZ). Kurzy, určené laikům a profesionálům, jsou odstupňovány podle obtížnosti a proběhnou v prostorách Státní opery Národního divadla.
Umělecký ředitel festivalu Martin Dvořák k letošnímu ročníku řekl: „Před deseti lety jsme snili o nějaké tradici, následně si klestili cestu nepřízní tuzemských závistivců i kulturních politiků a přesto jsme nakonec dosáhli až k desátému ročníku. Právě proto jsme zvolili za jeho téma motivy Času a Věčnosti, respektive Linie a Kruhu, které v sobě tvarově tento motiv času nesou. Jsme rádi, že můžeme letos představit takovou plejádu mezinárodních hostů a oslavit s nimi své kulaté narozeniny. Co jméno, to známka kvality. Věřím, že i letošní ročník bude mít svou neopakovatelnou rodinnou a přátelskou atmosféru, na které si zakládáme. Přes veškeré sny o tradici bohužel nikdy nevíme, zda právě letošní ročník nebude ten poslední.“
Nabitý večerní program v experimentálním prostoru NoD nabídne ve více než deseti vystoupeních projekty z Česka, Polska, Rakouska, Koreji, Izraele a Švýcarska. Přihlásit se na workshopy je možné prostřednictvím elektronické přihlášky na webu www.proart-festival.cz od 1. dubna.

Pedagogové X. ProART Festivalu 2013
PRAHA
28. 7. – 4. 8. 2013
16 pedagogů z 8 světových zemí

Michal Arazi + Shiri Bar On (IL) – israeli contemporary
Irene Bauer (A) – balet
Nir Ben Gal (IL) – tanec searching projekt
Viktorie Čermáková (CZ) – herectví searching projekt
Felix Dumeril (CH) – tanec-pohyb outdoor projekt
Martin Dvořák (CZ/A) – jóga
Adam Georgiev (CZ) – kreativní psaní
Mathieu Guilhaumon (F) – moderní repertoár
Karolina Kroczak (PL) – improvizace bez a s partnerem
Neil Paris (UK) – taneční a pohybové divadlo
Renáta Podlipská (CZ) – zpěv searching projekt
Roman Sejkot (CZ) – fotoworkshop
Roman Šolc (CZ) – kresba / tělo, kostýmní design
Stanislava Vlčeková (SK) – noctemporary dance
Hana Zanin (CZ/A) – tanec pro začátečníky

Přihlášky a rozvrhy on-line od 1. 4. na www.proart-festival.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: