Jubilejní 100. sezona Národního divadla moravskoslezského

Jubilejní 100. sezona Národního divadla moravskoslezského

Jubilejní 100. sezona Národního divadla moravskoslezského

Vizuálním symbolem sezony 2018/2019 je číslice sto, která odkazuje na 100. divadelní sezonu Národního divadla moravskoslezského. Číslici tvoří názvy divadla, které se v průběhu let proměňovaly. Dramaturgie všech čtyř souborů 100. divadelní sezony bude jedinečná v tom, že všechny premiérové tituly se celých 99 sezón na repertoáru divadla neobjevily. „Tato 100. sezona završuje prvních sto let historie našeho divadla, které je nejstarší a největší kulturní institucí v Ostravě, působící kontinuálně (přes několik změn svého názvu) od roku 1919. Dramaturgie všech čtyř našich uměleckých souborů dostala při přípravě sezony jednoznačné zadání: připravit tituly nových premiér pouze z děl, která se na našem jevišti v předcházejících 99. sezonách dosud nehrála,“ uvádí ředitel NDM Jiří Nekvasil. Pro diváky je tedy připraven výběr děl zejména klasických autorů, pocházejících převážně z 19. a 20. století, nechybí ale ani tvorba novější, vzniklá v jedenadvacátém století.
„Dramaturgie baletu tentokrát klade zvýšený důraz na neoklasický repertoár, přitom ovšem dbáme na tematickou pestrost i formálně bohatou podobu představení,“ uvádí šéfka baletu Lenka Dřímalová a dodává: „Předběžně jednáme ohledně tanečního večera Vzlety a pády nazvaného podle choreografie Křídla z vosku Jiřího Kyliána. V druhé části večera jednáme o uvedení choreografie mladého českého choreografa Jiřího Pokorného Humpback Runner." Dalším titulem nadcházející sezony bude balet na hudbu současného lotyšského skladatele Arturse Maskatse Nebezpečné známosti podle románu Choderlose de Laclose, známého především díky filmovému zpracování Miloše Formana. Baletní inscenace je dílem polského tvůrce Krzysztofa Pastora, který je ředitelem a choreografem Polského národního baletu ve Varšavě a zároveň působí jako rezidentní choreograf scény Národní balet v Amsterodamu a Lotyšské národní opery a baletu v Rize.
Větší část 100. sezony Národního divadla moravskoslezského připomene svými extra projekty také výročí již zmíněného Leoše Janáčka (Janáček Ostrava 2018) a divadlo se značnou měrou bude také podílet na oslavách výročí republiky. Na programu zůstávají rovněž již tradiční akce – Galavečer k zahájení sezonyNoc divadelNoc s Andersenem, debaty a besedy a také festivaly Ostrava v PrazeOST-RA-VAR a řada dalších projektů.
Se začátkem 100. sezony otvírá divadlo také část revitalizovaných prostor Divadla Jiřího Myrona. Novou divadelní pasáží budou diváci procházet do nového předprodeje vstupenek a na druhé straně do nové divadelní kavárny. Ve foyeru v 1. patře vznikne také společenský sál. Se 100. sezonou se otevře Divadlo „12“ pro 60 diváků, které bude prostorem nejen pro typ komorních činoherních projektů doteď hraných v prostorách zkušebny Divadla Antonína Dvořáka, ale i inspirativní platformou pro ostatní soubory. Součástí otevření budou taktéž nové prostory pro práci Ateliéru pro děti a mládež při NDM.
Zdroj: Národní divadlo moravskoslezské

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: