Juniorský soubor Bavorského státního baletu II vystoupí ve Státní opeře

Juniorský soubor Bavorského státního baletu II vystoupí ve Státní opeře

Juniorský soubor Bavorského státního baletu II vystoupí ve Státní opeře

Poprvé v historii vystoupí 26. dubna 2016 ve Státní opeře juniorský soubor Bavorského státního baletu II (Bayerisches Staatsballett München II). Představí se šestnáct tanečníků souboru v choreografiích George Balanchina, Hanse van Manena, Maria Barriosi, Davida Bombana a Richarda Siegala.
„Členům souboru se dostává skvělého vzdělání od vynikajících mezinárodních pedagogů, získávají zásadní zkušenosti při práci s hlavním souborem Bavorského státního baletu, naučí se řadu skupinových a sólových rolí, studují standardní inscenace, tvoří společně se současnými choreografy a opravdu hodně cestují. Tanečníci jsou zkrátka připraveni na jakékoliv profesionální angažmá (které obvykle nemají problém najít), ať již přímo v Bavorském státním baletu nebo jiných renomovaných souborech, např. v Curychu, Haagu nebo Düsseldorfu. Velkým uměleckým přínosem je také Ivan Liška, umělecký šéf Bavorského státního baletu, který je duchovním otcem a zároveň i dramaturgem repertoáru tohoto mladého tělesa. Vyhrává ten, kdo se nebojí!  - objevilo se v titulcích v prvních sezonách své existence… Soubor složený z mladých talentovaných tanečníků prošel zkouškou životaschopnosti opravdu skvěle a i přes mládí svých členů se jako profesionální těleso protančilo řadou německých i zahraničních scén. Zdá se, že výrok jednoho kritika ,temperament s 32 nohama‘ je opravdu výstižný,“ dodávají organizátoři představení.
Soubor během prvních let své existence nastudoval 18 baletů od autorů jako je Marius Petipa, George Balanchine až po avantgardní choreografické kompozice Richarda Siegela a Simone Sandroniho a procestoval s tímto repertoárem nejen Německo. V sezoně 2014/2015  navštívil juniorský soubor například Izrael, Řecko, Španělsko a Itálii.

Zdroj: Balet Národního divadla Přečtete si rozhovor s Ivanem Liškou - uměleckým šéfem Bavorského státního baletu

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: