Kanadská choreografka Daina Ashbee zahájí 10. ročník festivalu Nultý bod

Kanadská choreografka Daina Ashbee zahájí 10. ročník festivalu Nultý bod

Kanadská choreografka Daina Ashbee zahájí 10. ročník festivalu Nultý bod

Zahraničním hostům letošního festivalu Nultý bod dominuje kanadská tanečnice a choreografka Daina Ashbee, která festival odstartuje 16. července 2018 v Divadle v Celetné. Ashbee dvakrát vyhrála Prix de la danse de Montréal. Německý taneční magazín TANZ ji zařadil mezi 25 nejzajímavějších mladých umělců roku 2017 a americká publikace DANCE 2018 ji zařadila mezi 30 vycházejících hvězd taneční scény. V představení Pour konfrontuje sebe i diváka s touhou po osvobození, vystavení se bolesti i dosažení katarze. Mezinárodní festival fyzického a tanečního divadla Nultý bod proběhne letos od 16. do 21. července 2018 v prostorách Divadla v Celetné, v Národní galerii, Divadle Kampě a ve Werichově vile. Festival do Prahy pravidelně přiváží to nejzajímavější ze současné zahraniční tvorby na poli cross-over projektů se zaměřením na taneční, loutkové a vizuální divadlo. Tématem letošního ročníku je intimita. Kompletní program festivalu najdete zde.

„Daina Ashbee patří k výrazným jménům současného tanečního a pohybového divadla. Performance Pour zkoumá zranitelnost a sílu žen, odhaluje vrstvy bolesti absorbovány v jejím těle. Pour je temný kus, kde přes napětí prosvítají vrstvy radosti i oslavné nálady. Daina Ashbee se snaží skrz osvobozující vlnu času zkoušení proměnit stereotypy o sobě samé, které si osvojila v průběhu dospívání. Během zkoušení použila menstruační cyklus ženy jako centrum svého zájmu,“ dodávají organizátoři festivalu. „Nepotřebuji v představení červenou barvu nebo nějaké rekvizity. Věřím, že skrz tanec je možné předat prožitek a emoce, aniž by bylo nutné sklouznout k nějaké popisnosti, spoléhat se na hudbu, kostýmy, slova nebo projekce,“ dodává Ashbee.
„Výkon performerky Paige Culleyové prochází procesem osvobození, sebekontroly, přijetí bolesti, evokací krásy a v neposlední řadě i očištěním v katarzi. Její křehká přítomnost na jevišti a použitý princip opakování způsobuje transformaci, která obnažuje možné únikové cesty, aniž by byla ztracena intenzivní zranitelnost mezi samotným umělcem a publikem,“ vysvětlují organizátoři festivalu.
Festival Nultý bod 2018 nabídne kromě vystoupení Pour kanadské tanečnice Dainy Ashbee, italsko-anglickou dvojici Igor and Moreno s představením Idiot Syncrasy či multimediální projekt Soni Ferienčíkové, Márii Júdové a Alexandry Timpau nazvaný Everywhen. Program doplňuje rapový muzikál Miřenky Čechové a Martina Tvrdého Miss AmeriKa, španělský loutkář a performer David Espinosa s minimalistickým představením My Great Work, Spitfire Company a jejich Constellations II či Jan Bárta se svou performance Pitch. Každoroční součástí festivalu bude edukativní workshopový týden Performing Arts for the Future, který je otevřen profesionálům i studentům všech uměleckých oborů. Letošní novinkou je hudební program v zahradě Werichovy vily kurátorovaný djkou, aktivistkou a rozhlasovou reportérkou Mary C. Mezi vystupujícími hudebníky je například britská producentka Sasha Perera se svým projektem Perera Elsewhere, surreálný ambient kolumbijské umělkyně Lucrecia Dalt, česká dvojice TouchieTouchie,  či Enchanted Lands – projekt producentky Barbory Polcerová, která letos získala ocenění Vinyla.

Zdroj: Nultý bod

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: