Karel Král po kauze „Celetná“ odchází z vedení redakce časopisu Svět a divadlo

Poté, co státní příspěvková organizace Institut umění – Divadelní ústav v roce 2019 prohrála spor o dům v Celetné, kde kromě SaDu sídlí i řada dalších umělecky zaměřených časopisů, připadla budova v centru města Praze. Redakce SaDu má od 12. května tohoto roku ukončenou nájemní smlouvu a nyní se ocitá v patové situaci. Ze strany pražského magistrátu přišla nekonkrétní nabídka pronájmu v Pražském kreativním centru. Na svém facebookém profilu vysvětluje Karel Král celou situaci a oznamuje svou rezignaci na funkci předsedy a člena výboru České asociace divadelních kritiků, člena výboru českého střediska ITI a s koncem roku opustí i funkci šéfredaktora časopisu Svět a divadlo, v jehož čele stál 32 let. K tomuto rozhodnutí ho dle jeho slov vedlo neseriózní jednání pražské radnice a nedostatek solidarity ze strany divadelní obce.

Karel Král po kauze „Celetná“ odchází z vedení redakce časopisu Svět a divadlo

Karel Král po kauze „Celetná“ odchází z vedení redakce časopisu Svět a divadlo

Níže otiskujeme vyjádření ze stránek časopisu Svět a divadlo

„V březnu nám z odboru hospodaření s majetkem pražského magistrátu přišel výhružný dopis, z něhož jsme se dozvěděli, že státní příspěvková organizace Institut umění prohrála v roce 2019 spor o dům v Celetné, kde jsme my a redakce ostatních časopisů několik desetiletí v nájmu. A že dům teď místo státu patří městu. V tom dopise stálo, že jsme se bezdůvodně obohatili a městu dlužíme za nájem (a to mimochodem nájem vyšší, než jsme platili, neboť město by bývalo bylo chtělo vyšší platby). Na celém tom iracionálním požadavku město dosud trvalo a možná stále trvá. Respektive na něm dobrých pět měsíců trvala městem najatá advokátní kancelář, která dlouho jako jediná reagovala na naše dopisy. Institut umění prý od chvíle, kdy prohrál svůj spor, ztratil i právo uzavírat smlouvy s nájemníky a vybírat od nich platby. Kupodivu se ale neprávem neobohatil Institut umění: obohatili se – dle té na hlavu postavené logiky – ti, kteří na základě smlouvy s touto státní organizací platili spořádaně sjednaný nájem.

V tuto chvíli jsme my v SADu (za kolegy mluvit nebudu) v patové situaci. Máme sice dál redakci v Celetné, ale zatímco Institut s námi nájemní smlouvu v květnu ukončil, město nám žádnou novou, která by neobsahovala ony absurdní požadavky, nenavrhlo. Jediné, co se před nedávnem objevilo, je Institutem umění vypracovaný náčrt trojstranné dohody, která by vyřešila alespoň ty údajné dluhy. Zda bude tato dohoda opravdu uzavřena, však v tuhle chvíli nevíme.

Už na začátku června jsme se proto obrátili i na Hanu Třeštíkovou, radní pro oblast kultury, a Jiřího Sulženka, ředitele odboru kultury, s žádostí, aby kauzu, která má politický rozměr, posoudilo i politické vedení města. Až po třech měsících, na konci srpna, zareagoval pan Sulženko s tím, že jeho odboru se to netýká a že politický rozměr tato kauza nemá. Navrhl však možnost získat – jak píše - výhodný nájem v prostorách Pražského kreativního centra. V tuto chvíli čekáme na konkretizaci této nabídky. S názorem, že kauza politický rozměr nemá, ani s tím, že se to netýká kultury, ovšem souhlasit nemůžeme. Však tato tahanice ladí i s letitým nezájmem pražského magistrátu o podporu uměleckých odborných periodik. Magistrát sice argumentuje požadavkem EU, faktem ovšem je, že k vyloučení časopisů z okruhu možných žadatelů o městský grant došlo poté, co ve Světě a divadle vyšel text parodizující tehdejšího pražského radního pro kulturu, Igora Němce. A protože v nepřehledných situacích jako je tahle člověk nenachází slušnost ani spravedlnost, snadno podlehne stihomamu a pocitu, že jde o konspiraci, že cílem není nic jiného, než vyštípat všechny současné obyvatele z Celetné, a pak ten dům nějakému příbuznému či známému po babišovsku prodat. Doufám, že se v tomto konspiračním pocitu mýlím.“

Více informací zde.

Zdroj: facebookový profil Karla Krále, www.svetadivadlo.cz

Témata článku

Institut umění - Divadelní ústavKarel KrálSvět a divadlo

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: