Karel Vaněk vystoupí se svou tanečně-hudební produkci Hidden Tracks ve Studiu ALTA

Karel Vaněk vystoupí se svou tanečně-hudební produkci Hidden Tracks ve Studiu ALTA

Karel Vaněk vystoupí se svou tanečně-hudební produkci Hidden Tracks ve Studiu ALTA

Karel Vaněk, český tanečník a choreograf působící od počátku devadesátých let v Německu, již tradičně uvádí každý rok v holešovickém Studiu ALTA své nové projekty. Po loňském politicky angažovaném představení Endless Refill je tentokrát pro diváky připraveno představení Hidden Tracks, které se uskuteční 8. a 9. listopadu 2015 ve Studiu ALTA za doprovodu živé hudby v podání Ireny a Vojtěcha Havlových.
Všichni umělci, kteří se podílejí na představení Hidden Tracks, se poprvé společně sešli v roce 1990 při vůbec první nezávislé taneční produkci v již post-komunistickém Československu Malé modré nic. „Choreografie zachytila pocity generace, kterou pád berlínské zdi a sametová revoluce tak trochu překvapily, ale zároveň i nastartovaly k vlastní nezávislé tvorbě. V kontextu českého porevolučního tance bylo Malé modré nic první vlaštovku, která u nás předznamenala vývoj výrazového a současného tance,“ dodávají organizátoři.
Protagonisté tohoto představení se pak rozletěli do všech světových stran, Karel Vaněk působí jako programový ředitel pro tanec v kulturním centru Brotfabrik Bonn. Nyní se setkávají po 25 letech, s výjimkou již zesnulé Evy Černé, aby se společně poohlédli zpátky. „Taneční a hudební produkce Hidden Tracks o paměti, vzpomínkách a iluzích klade otázku, jak se archivujeme v albech, na pevném disku, ve svalech, pohybech, melodiích, rytmech a obrazech,“ uzavírají organizátoři.

Karel Vaněk pochází z Litvínova. Než započal svou taneční kariéru, ukončil studium matematiky na Karlově univerzitě. Během studií začal navštěvovat taneční kursy u paní Randové a později ve VUS UK. Moderní tanec studoval i na stážích v Londýně a New Yorku. Od roku 1983 byl členem Laterny magiky, v roce 1990 spoluzakládal skupinu New Prague Dancers. V roce 1991 založil společně s Evou Černou skupinu Černá Vaněk Dance. Po smrti Evy Černé v roce 2008 pokračuje nadále v choreografické činnosti pod hlavičkou Černá Vaněk Dance. Kromě toho je programovým ředitelem pro tanec v kulturním centru Brotfabrik Bonn. Snaží se neztratit kontakt s českou taneční scénou, příležitostně hostuje se svými představeními v Praze a snaží se pravidelně zvát vybrané české produkce do Bonnu.

Irena Havlová vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a již při škole se začala věnovat hudbě. Vojtěch Havel vystudoval Státní konzervatoř v Praze, obory violoncello a klavír. Hudbě se věnoval i nadále se svou manželkou Irenou Havlovou. Jejich hudba v sobě nese nádech poetičnosti a inspirace neevropskými kulturami je v ní velmi patrná. Ve svých kompozicích využívají rozmanitých hudebních nástrojů (violoncello, klavír, viola da gamba, zvony, tibetské mísy aj.).

Vstupenky na představení je možné rezervovat na www.goout.cz, nebo zakoupit na pokladně Studia ALTA.

Zdroj: Studio ALTA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: