Kompani Giraff přiváží na Jatka78 představení inspirované goldbergovskými vynálezy

Hravé, vizuálně poutavé, plné fantazie, magie, vynálezů a experimentů s nejrůznějšími objekty, žonglování a akrobacie... takové je rodinné představení Goldbergovy variace, které přiveze 25. a 26. listopadu do pražského divadla Jatka78 švédský soubor Kompani Giraff. V představení účinkují český žonglér Filip Zahradnický z Cirku La Putyka a francouzská akrobatka a tanečnice Clémence de Felice, kteří diváky zavedou na poetickou cestu do světa neuvěřitelně složitých strojů vyrobených z předmětů každodenní potřeby. Jejich kresbami se proslavil americký karikaturista Rube Goldberg, k jehož jménu odkazuje vedle skladby Johanna Sebastiana Bacha také název inscenace. Představení je vhodné pro děti od 6 let a jazykově bezbariérové.
 

Kompani Giraff - Goldbergovy variace

Kompani Giraff - Goldbergovy variace

Rube Goldberg kreslil komplikované stroje, které plnily jednoduché úkoly složitým a nepraktickým způsobem založeným na řetězové reakci mnoha nejrůznějších objektů. „Podobně je novocirkusové představení Goldbergovy variace hrou s řetězovými reakcemi předmětů každodenní spotřeby a tím, jak jsou naše vlastní, údajně jednoduché akce propojené a vzájemně se ovlivňují. Zvuky jsou navíc vytvářeny na pódiu pomocí vlastnoručně vyrobených automatizovaných hudebních nástrojů," vysvětluje umělecký šéf Jatek78 Rostislav Novák mladší.

Po představení si budou moci malí i velcí diváci sami některé z těchto předmětů vyzkoušet. Pod vedením obou performerů je totiž čeká workshop iluzionismu a drobné magie.

Jádro Kompani Giraff tvoří tři umělečtí ředitelé – původně performerka a cirkusová umělkyně Viktoria Dalborg, kouzelník Axel Adlercreutz a módní návrhářka a scénografka Sus Soddu. Soubor vznikl z legendárního varietního představení Salong Giraff, které se hrálo ve Stockholmu. Trojice zakladatelů vytváří každé představení společně s pečlivě vybranými umělci tak, aby byl výsledek vizuálně elegantní, magický a s chytrou choreografií. Jatka78 a Cirk La Putyka s Kompani Giraff budou spolupracovat i nadále – Cirk La Putyka se chystá v příští sezóně uvést představení právě v režii švédských tvůrců.

Zdroj: Jiří Sedlák - ArtsMarketing.cz

Témata článku

Jatka78

Praha

Nový cirkus

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: