Konference Divadlo 3000 na Nové scéně ND

Konference Divadlo 3000 na Nové scéně ND

Konference Divadlo 3000 na Nové scéně ND

První ročník mezinárodní konference Divadlo 3000 se uskuteční 2. a 3. prosince na Nové scéně Národního divadla. Akce se tematicky zaměřuje na interaktivní technologie a jejich použití v divadle a umění. Během dvou dnů se na jevišti Nové scény vystřídají zvučná jména současného visual artu, jako jsou Marshmallow Laser Feast (UK), Frieder Weiss (DE), Koert Vermeulen (BE), Nick Moran (UK) a další. Divadlo 3000 je platformou pro prezentaci českých i zahraničních tvůrců a jejich projektů. Formou přednášek, prezentací a workshopů slouží Divadlo 3000 jako místo pro výměnu zkušeností, ale i jako zdroj inspirace pro širokou i odbornou veřejnost.
Oproti loňskému nultému ročníku letos představíme celou řadu profesionálů ze zahraničí a dramaturgii celé konference jsme rozdělili do tří hlavních proudů – INSPIRACE, APLIKACE a REALIZACE. Divadlo 3000 navazuje na multimediální historii Laterny magiky, souboru, který je na Nové scéně doma. Součástí konference je také panel věnovaný dalšímu směřování Laterny magiky,“ říká Marcela Straková z dramaturgické rady festivalu.
Speciálním hostem, který vystoupí v rámci přednáškové série INSPIRACE, bude tentokrát britské kreativní studio Marshmallow Laser Feast. Trojice umělců Memo Akten, Robin McNicholas a Barney Steelse se proslavila především multimediální instalací Meet your Creator, která zahajovala Cannes Lions International Festival of Creativity. Kultovní tvůrci v oblasti kybernetiky, multimédií, mappingu a laserových show se pražskému publiku představí v úterý 3. prosince vůbec poprvé.
Další hvězdou bude německý softwarový guru známý také jako „inženýr umění“ Frieder Weiss. Průkopník interaktivity a počítačového vidění v divadle představí nejnovější projekty a promluví např. o spolupráci s legendárními Chunky Move. V pondělí 2. prosince.
Programový blok REALIZACE zastupuje především pondělní premiéra inscenace Caves and Creatures z dílny „rebelů současného tance“ DekkaDancers. Hororovou hříčku využívající motion trackingu by si neměli nechat ujít fanoušci Nicka Cavea, jehož hudba tvoří základ představení. Premiéra se uskuteční 2. 12. ve 20.00 hodin.
Divadlo 3000 je také platformou pro kritické myšlení o multimédiích v divadle. Laterna magika – Divadlo 21.století je název panelové diskuze, ve které budou pozvaní hosté z řad divadelních praktiků i teoretiků diskutovat o fenoménu Laterny magiky a jejím možném budoucím směřování. Pozvání do diskuze přijali: Maria Procházková (filmová režisérka a autorka inscenace LM Vidím nevidím), Martin Blažíček (Centrum audiovizuálních studií FAMU), Štěpán Kubišta (ředitel Nové scény ND), Jindřich Smetana (rektor VŠUP), Michal biblicky (profesor mediálního umění na Staatliche Hochschule für Gestaltung v Karlsruhe) a Martin Pšenička (Katedra divadelní vědy FFUK Praha).
Konferenci plánujeme i na další roky. Logickým krokem je rozšířit přehlídku nejen o přednášky, ale také o více představení, které tento rok zastupují pouze DekkaDancers. Zda se to do budoucna povede, záleží na finančních a časových možnostech a hlavně zájmu odborné i laické veřejnosti,“ uzavírá Štěpán Kubišta, ředitel Nové scény ND.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: