Krajinou času, nová premiéra VUS ONDRÁŠ

Krajinou času. VUS Ondráš.

Krajinou času. VUS Ondráš.

Ve čtvrtek 28. března 2019 uvede Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ premiéru Krajinou času. V Divadle Bolka Polívky v Brně se představí obě profesionální části souboru, zahájí sezonu, v níž soubor oslaví již 65 let od svého založení.

Krajinou času je mozaika folklorních tanců a hudby z vybraných regionů Čech, Moravy, Slezska i Slovenska. Ačkoli zrovna není čas Vánoc, diváci se setkají u pomyslné štědrovečerní tabule. Na té se objevují pokrmy i předměty připomínající práci, zvyky a události, které se odehrály v průběhu celého roku. Každý z těchto motivů je pak volnou inspirací pro jednotlivá čísla. Témata jsou zpracována pro taneční a hudební profesionální skupinu 5 tanečních párů, 12 muzikantů a zpěvačku.

 „Pro režiséra zvyklého na herce je práce s tanečním souborem velký rozdíl. Neustále si musí opakovat, že diváci folkloru jsou zvyklí na něco jiného, než ti divadelní. Více než charaktery daného tance se zabývám emocemi, temporytmem a vztahy mezi postavami,“ říká režisér Tomáš Koňařík a dodává: „Chtěli bychom divadelní prostředky využít tak, aby vynikly jemnější emoce, kterými se v tanečních formách umělci obecně nevyjadřují.“

Mezi hudebními upravovateli figuruje například cimbalista Jiří Gužík, dlouholetý bývalý člen souboru, nebo Jan Rokyta ml., který v posledních letech s ONDRÁŠEM často spolupracuje. Při tvorbě choreografií se vystřídalo také více autorů, například Ladislava Košíková (Hradišťan, Uherské Hradiště), Stanislav Marišler (SĽUK, Bratislava) či Kateřina a Tomáš Jehličkovi (Mladina, Plzeň). „Je to právě regionální rozsah ONDRÁŠE, co jej kromě toho, že je jediným profesionálním souborem svého druhu u nás, činí unikátním,“ dodávají zástupci VUS Ondráš.

Premiérové představení je benefiční, výtěžek ze vstupného bude věnován Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek a Vojenskému fondu solidarity. Záštitu nad představením převzal státní tajemník Ministerstva obrany Ing. Petr Vančura. Poděkování patří Jihomoravskému kraji za jeho dlouhodobou podporu a Divadlu Bolka Polívky za pořadatelskou spolupráci.

ONDRÁŠ byl založen v roce 1954 a ke svému půlkulatému výročí letos chystá dvě premiéry. Premiérové představení celosouborového pořadu kRok za kRokem se uskuteční na podzim, mimo tyto přípravy se však soubor zúčastní i řady festivalů a akcí po celé České republice. Nejznámější z nich bude Mezinárodní folklorní festival Strážnice, kde vystoupí po boku souboru SĽUK, čeká jej však i reprezentace České republiky v zemích Pobaltí.

Trailer k představení zde.

Zdroj: VUS Ondráš


Fotogalerie

Krajinou času. VUS Ondráš.

Krajinou času. VUS Ondráš.

Témata článku

Krajinou časuLidový tanec

Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ

Divadlo Bolka Polívky

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: