Kulturní centrum Cooltour končí

Zástupci ostravského kulturního centra Cooltour oznámili ukončení své činnosti. Jejich vyjádření najdete níže.

Kulturní centrum Cooltour končí

Kulturní centrum Cooltour končí

Vážení přátelé,

nastal čas jít s pravdou ven a oznámit definitivní ukončení Cooltouru. V průběhu tohoto roku jsme často naznačovali úmysl skončit a nyní přišel čas jej oficiálně oznámit a vysvětlit.

Není to úplně korona, co toto rozhodnutí zapříčinilo, nicméně i to je podstatná přísada. Tím nejdůležitějším důvodem bude asi naše přesvědčení, že jsme dosáhli stropu toho, co se dá za existujících podmínek v našem oboru (v Ostravě) rozvíjet. Za nás Cooltour splnil svou funkci a naplnil vize, se kterými byl zakládán a ukázal Ostravě a aktivním lidem, co je možné i nemožné. Jaké jsou reálné parametry a možnosti nezávislé kulturní organizace.

Podle nás si každá organizace musí klást otázku, zda je důležitá, resp. zda je její existence opodstatněná (jak nezávislá, tak zřizovaná městem, krajem, státem). V komerčním sektoru se tato opodstatněnost dá jednoduše odvodit od zisku, ale ve veřejně prospěšné sféře je odpověď komplikovanější. Nicméně náš závěr je takový, že Cooltour dal Ostravě maximum možného a nyní, pokud se zásadně nezmění, již více nabídnout nemůže. Proto je naší povinností skončit a přenechat místo jiným.

Od roku 2011 jsme měli vždy za cíl vybudovat v Ostravě velké mezinárodní kulturní centrum, ale tento směr se nám nepodařilo naplnit. Vždy chyběli peníze a prostor. I tak jsme si jisti, že Cooltour zůstane mezi vámi – našimi příznivci – legendou.

Od 1. 1. 2021 jsou tedy naše dveře natrvalo zavřené a snad se uvidíme u dalších zajímavých projektů.

Vaši Cooltouristi

 

Cooltour v pěti minutách

Kulturní centrum Cooltour Ostrava vzniklo v dubnu 2011 a jako prostor se otevřel veřejnosti 9. října stejného roku. Projekt se původně idealisticky snažil navázat na neúspěšnou kandidaturu Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury, postupem času se však stal spíše společenskou laboratoří, kde nacházely podporu nápady a myšlenky, které měly městu a jeho obyvatelům pomoci udělat z Ostravy lepší místo. Jak umělecký program, tak veřejně prospěšné projekty se zapojením veřejnosti, vysloužili Cooltouru důležitou pozici na lokální nezávislé scéně, v dalších letech pak i na národní a evropské úrovni.

Dramaturgie Cooltouru se často zaměřovala na mezinárodní uměleckou scénu jak formou poskytování rezidencí evropským souborům, tak uváděním představení z různých zemí, např. Izrael, Indie, Hong-Kong, Norsko, Finsko, Polsko apod. Kromě uvedeného byl program doplňován českými tanečními a divadelními soubory a koncerty českých a zahraničních hudebních uskupení.

Cooltour také vybudoval v Ostravě scénu současného tance včetně vzdělávacích programů, jehož vrcholem byl každoročně organizovaný mezinárodní festival MOVE Fest Ostrava.

Nejvíce se však Cooltour zapsal do podvědomí veřejnosti různými městotvornými projekty, které měly vysokou míru participace veřejnosti a velmi často probíhaly ve veřejném prostoru – například Cinema Royal, Truhlíci, Zažít Ostravu jinak, Mezinárodní den tance, Městské zásahy, Restaurant Day, Piana Ostravě, Artbike, Komunitní zahrada Tržnice, USE-IT Map, Mental Café, Refill Ostrava a podobně.

Na mezinárodní scéně byl Cooltour aktivní v evropské síti nezávislých kulturních center Trans Europe Halles a dvakrát byl úspěšný v projektech financovaných v rámci Creative Europe.

Na národní úrovni je Cooltour členem české sítě kulturních center Nová síť a také členem Asociace nezávislých divadel.

Za deset let prošlo úzkým pracovním týmem kulturního centra více než 100 lidí a měli jsme tu čest na našich akcích přivítat statisíce diváků.

Zdroj: Kulturní centrum Cooltour

Témata článku

Kulturní centrum Cooltour

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: