Labutí jezero dnes zakončí sezonu přenosů z Covent Garden

Labutí jezero dnes zakončí sezonu přenosů z Covent Garden

Labutí jezero dnes zakončí sezonu přenosů z Covent Garden

Královský balet přichází po třiceti letech s novým nastudováním Labutího jezera s Marianelou Nuñez jako Odettou a Odilií a Vadimem Muntagirovem jako princem Siegfriedem. Cyklus Balet v kině uvede tento titul britského choreograf Liama Scarletta ve čtrnácti českých i slovenských kinech v přímém přenosu 12. června 2018 a završí tím další sezonu baletních přenosů z Londýna. Nová sezona 2018/19 se rozběhne už v říjnu a nabídne Dona Quijota Carlose Acosty, nové dílo Sidiho Larbiho Cherkaouiho nebo tradičního Louskáčka.

„Nemyslím si, že něco v mém profesním životě může překonat příležitost nastudovat Labutí jezero,” tvrdí třiatřicetiletý Liam Scarlett. „Jeho význam, sláva i práce předchůdců na něm jsou obrovské, nezměřitelné. Má snaha byla tuto slávu umocnit a současně nebýt v kontrastu s původní choreografií Maria Petipy a Lva Ivanova, které považuji za jedny z nejlepších baletních umělců, kteří kdy žili. Naopak jsem je chtěl následovat, pokusit se být s nimi ve společném světě a vzájemné tvůrčí harmonii,” dodává britský choreograf.
Labutí jezero bylo také přesně to dílo, o němž již před lety přemýšlel ředitel Královského baletu Kevin O’Hare jako o nejvhodnějším adeptu na další uměleckou spolupráci mezi mladým choreografem Scarlettem a zkušeným scénickým matadorem Johnem Macfarlanem. „Má to být vizitka, co všechno je v uměleckých i realizačních možnostech současného Královského baletu, proto přípravy, než byla premiéra Labutího jezera oficiálně ohlášena, trvaly léta. Od nápadu až k finální inscenaci. Chtěli jsme, aby to bylo opravdu velké, opulentní představení, které může vytvořit jen Královský balet,” podotýká k tomu Kevin O’Hare.

Nová sezona nabídne balety Mayerling nebo Bajadéra
Cyklus Balet v kině uzavře červnovým přímým přenosem Labutího jezera letošní sezonu. Také sezona následující bude opět pod taktovkou Královského baletu. Pro milovníky baletního umění z Londýna bude připravena inscenace Mayerling v choreografii Kennetha MacMillana nebo Bajadéra, kterou tu na sklonku 80. let nastudovala ruská primabalerína a choreografka Natalia Makarova. Dále Don Quijote, kterého si vybral před pěti lety jako svůj choreografický debut pro Královský balet tanečník Carlos Acosta. Chybět nebude ani tradiční Louskáček a zbrusu nové dílo Sidiho Larbiho Cherkaouiho.

Labutí jezero – přímý přenos
12. června od 20:15

Praha – Bio Oko
Bánská Bystrica – Cinemax
Bratislava – Cinemax
Havířov – kino Centrum
Hradec Králové – Bio Central
Košice – Cinemax
Mariánské Lázně – kino Slavia
Nitra – Cinemax
Počátky – kino
Poprad – Cinemax
Prešov – Cinemax
Trenčín – Cinemax
Trnava – Cinemax
Turnov – Sféra
Žilina – Cinemax

18. června – záznam
Zlín – GA Cinema

Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: