Labutí jezero se vrací do Ostravy

Labutí jezero se vrací do Ostravy

Labutí jezero se vrací do Ostravy

Nejslavnější klasický balet bude mít v Ostravě v novém nastudování premiéru 2. května. Národní divadlo moravskoslezské tak připomeně připomene letošní 120. výročí úmrtí Petra Iljiče Čajkovského. „Labutí jezero je klasika, která do kamenného divadla patří, je to základ baletního repertoáru,“říká šéf ostravského baletu, choreograf a režisér inscenace Igor Vejsada. Kromě nového hudebního nastudování se bude nová inscenace lišit hlavně pojetím; postupem doby se zažilo prezentovat Labutí jezero v jakémsi mixu slohů renesance, baroka a podobně. Naši novou inscenaci stavím do secese, a to jak filozoficky, tak kostýmově, výprava má náladu obrazů Gustava Klimta či Alfonse Muchy. Choreograficky vycházím z původní předlohy Mariuse Petipy a Lva Ivanova, ovšem partitura samozřejmě doznala některých obměn. Navíc jsme v příběhu sjednotili dvě postavy, ale to už diváci uvidí sami,“ dodává.
Nové hudební nastudování je dílem hostujícího dirigenta Tomáše Braunera, který v Ostravě připravil a diriguje inscenace Romeo a Julie, Nabucco, Káťa Kabanová a Spící krasavice. „Čajkovskij je pro mne jedním z nejniternějších hudebních skladatelů devatenáctého století. V jeho hudbě se zrcadlí vroucí něha i taková jemná životní melancholie. To, myslím, prostupuje i celým jeho baletem Labutí jezero, který patří k tomu vůbec nejlepšímu, co kdy bylo v baletním žánru vytvořeno,“ uvádí Tomáš Brauner.
Scéna je dílem Davida Baziky, kostýmy navrhla Sylva Zimula Hanáková. V hlavních rolích budou alternovat Olga Borisová-Pračiková / Barbora Kaufmannová / Markéta Pospíšilová a Jan Krejčíř / Michał Lewandowski. V dalších rolích vystoupí Po-Ju Lin / Peter Ondrka, Filip Staněk / Vladimír Vašků, Lucie Skálová, Daisy Hulbert, Jana Kopecká, Chiara Lo Piparo, Michaela Vápeníková, Petra Kováčová, Zuzana Majvelderová, členové baletu NDM a studenti Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě.
Příběh prince Siegfrieda a dívky Odetty, zakleté v labuť, kterou může vysvobodit jen věrná láska, se objeví na ostravském jevišti už podeváté. Předposlední inscenace Labutího jezera v NDM se scénou Alexandra Babraje měla premiéru 21. 12. 2002 a na repertoáru se udržela 9 sezón. Premiéry Labutího jezera se konají 2. a 4. května 2013 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka, a to pod záštitou Generálního konzula Ruské federace v Brně Andreje Jevgenjeviče Šaraškina. Zdroj: NDM

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: