Laterna magika představí v USA inscenaci Antikódy

Multimediální inscenace Antikódy, která měla premiéru letos v březnu na Nové scéně, vyráží na turné do USA, kde se představí hned třikrát - ve Washingtonu (7. 12.), New Yorku (13. 12.) a v Miami (10. 12.). Laterna magika se proslavila v zahraničí již prvním veřejným představením v roce 1958 v Bruselu, kde představila originální inscenační principy a progresivní postupy propojováním divadelní technologie, projekce a živé herecké a taneční akce.
V roce 2010 přešel soubor Laterny magiky po 18 letech zpět do svazku s Národním divadlem a od 1. 1. 2012 je trvalou součástí repertoáru Nové scény Národního divadla. Antikódy jsou v pořadí druhou inscenací realizovanou po spojení Laterny magiky a Nové scény pod vedením dosavadního ředitele Nové Scény Štěpána Kubišty. 
Laterna magika se do Spojených států vrací po dlouhých 35 letech. 22. února v roku 1979 v New Yorku na rohu Broadway a 48. Ulice bylo otevřeno divadlo Twentytwo steps zřízené speciálně pro Laternu magiku. Měla to být americká filiálka tohoto českého divadla s americkým investorem. Ten bohužel po pár týdnech hraní Kouzelného cirkusu od projektu upustil a divadla bylo zavřeno. Vizuálně-pohybová inscenace Antikódy je založená na nejnovějších multimédiích a symbolicky tak navazuje na tradici Laterny magiky, známé coby prvního multimediálního divadla na světě. Na představení navazuje OPEN STAGE – workshop, v rámci kterého si mohou diváci vyzkoušet interaktivní technologie použité v představení.“Havlovy typogramy mě oslovují svou jednoduchostí, hravostí, promyšleností, vnitřním pohybem a dynamikou; na jedné straně ornamentálností, ale na druhé také minimalismem. Většinu typogramů lze považovat za živou strukturu s vlastním příběhem. A právě přenést tyto příběhy do scénických situací bylo naším úkolem,” uvádí režisér inscenace Braňo Mazúch.Klasický předtočený filmový materiál, typický pro dřívější inscenace Laterny magiky, je v Antikódech nahrazen projekcí a zvuky, které vznikají v sále naživo. Inscenátoři přinášejí do Laterny magiky poprvé tzv. realtime tracking – detekování lidí nebo objektů v předem určených zónách – prostředí scény tak v reálném čase přirozeně obrazem nebo zvukem reaguje na pohyb tanečníků na scéně. Nyní se už jako pevná součást Nové scény ND Laterna magika znovu silně hlásí k tradici inovativního uměleckého tělesa, vrací se k aktivnímu dlouhodobému vývoji nových projektů a přistupuje ke spolupráci s novými tvůrci a uměleckými platformami na poli multimediálního divadla. Příkladem jsou další plánované inscenace Human Locomotion od režijní dvojice SKUTR (premiéra 6. 2. 2014) a inscenace Poslední den Jullese Verna v režii Alice Nellis (premiéra 2015). Americké turné je pořádáno ve spolupráci s Václav Havel Library Foundation. Washington D.C.
7. 12. 2013 v 19:00
Gonda Theatre, Davis Performing Arts Center
37th and O Streets, N.W., Washington D.C. 20057
http://events.georgetown.edu/events/index.cfm?Action=View&CalendarID=251&EventID=106394 Miami
10. 12. 2013 v 19:00
Carnival Studio Theater, Adrienne Arsht Center
1300 Biscayne Blvd., Miami, FL 33132
http://www.eventbrite.com/e/anticodes-vip-tickets-9318964273 New York
13. 12. 2013 v 19:00
Bohemian National Hall
http://new-york.czechcentres.cz/program/event-details/anticodes/ 321 East 73RD Street | New York City, NY 10021 Zdroj: NS ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: