Lekce flamenka s Patricií Guerrero a další workshopy na festivalu Ibérica

Lekce flamenka s Patricií Guerrero a další workshopy na festivalu Ibérica

Lekce flamenka s Patricií Guerrero a další workshopy na festivalu Ibérica

Na festivalu Ibérica, který se koná od 30. června do 4. července v Brně, Praze a Boskovicích, se letos představí flamenková tanečnice Patricia Guerrero. Vystoupí nejen jako hlavní taneční hvězda při večerních koncertech, ale v Brně uspořádá 3. července také intenzivní kurz flamenkového tance.
Dnes pětadvacetiletá tanečnice na festivalu vystoupila už před osmi lety, kdy stála teprve na počátku své kariéry. Od té doby posbírala řadu ocenění, zahrála si hlavní role v divadelních představeních a filmech kultovního režiséra Carlose Saury. Její kurz se uskuteční v prostorách společenského sálu radnice městské části Brno-střed na Dominikánské ulici a je určený pro mírně pokročilé a pokročilé tanečnice a tanečníky. Kromě workshopu s Patricií Guerrero se v rámci festivalu konají další dvě desítky tvůrčích dílen. Jejich kompletní přehled a časový rozpis najdete na webu www.iberica.cz.
Festival tradičně nabízí i taneční kurzy pro začátečníky a směsici workshopů pro hudebníky i příznivce dalších odnoží španělské a latinskoamerické kultury, všechny pod vedením lektorů z Česka i zahraničí. „Letos jsme do nabídky tvůrčích dílen vůbec poprvé zařadili výuku flamenkového zpěvu. Lektorem bude uznávaný zpěvák Javier Rivera, kterého diváci mimo jiné uslyší na brněnském a boskovickém koncertu. Zájem o flamenkový zpěv nás velmi mile překvapil. Už nyní je kurz téměř zaplněný,“ upozorňuje Maria Cristina Roa, koordinátorka tvůrčích dílen.
Dalšími novinkami v nabídce jsou cikánské tance vedené flamenkovou tanečnicí ze Slovenska Libuškou Bachratou a tvůrčí dílny keramiky inspirované galicijskými a granadskými tradicemi. Poprvé se mohou diváci těšit také na workshopy pouličního tance. Lektoři Endrewstyle  a Kalo přenesou na účastníky energii funky, hip hopu či house, okořeněných latinskoamerickými a flamenkovými rytmy v živém provedení perkusisty Ladislava Šišky. Festival láká také na seberozvojový kurz flamenka. „Pod vedením španělského tanečníka a zároveň psychologa Carlose Sepúlvedy se loni roztančili i ti, kteří se obyčejně zdráhají výrazněji projevovat své emoce. Fanoušci latinskoamerických rytmů se mohou těšit také na kurzy salsy a argentinského tanga pod vedením Alvara Vargase a Rafaela Busta. Flamenkový um a zkušenosti předá účastníkům kurzů tanečník David Peréz,“ dodávají organizátoři. Virginia Delgado, která s festivalovým týmem i návštěvníky prožila hned několik předcházejících ročníků, bude již tradičně vyučovat tanci s vlečkou - bata de cola. Základy flamenkového tance přiblíží všem účastníkům dílen dvě zkušené lektorky Lucie Čellárová Mansfeldová a Zuzana Čorejová.
Hudebníci budou mít možnost využít kurzů kytary, kastanět či tradičního flamenkového nástroje cajónu. „Hudební kurzy povedou vynikající a na Ibérice už dobře známí muzikanti, kytaristé Stanko Kohútek a Manuel de la Luz a perkusista Michal Cába, kteří už v předchozích letech dokázali, že umí předat svoje bohaté zkušenosti jak začátečníkům, tak pokročilým hudebníkům,“ říká Roa. Cába s Kohútkem osvětlí zájemcům také flamenkové tlesky „palmas“ v tvůrčí dílně compásu.
Ibérica myslí i na nejmenší. Opět tak otevře kurzy pro děti od šesti let, v nichž se seznámí s prvními krůčky flamenkových, ale i latinskoamerických tanců.

Festival Ibérica odstartuje 30. června, kdy se na Staré radnici v Brně koná Fiesta Gastronómica Iberoamericana. Od jedenácti hodin se zde představí plejáda hudebníků a flamenkových tanečnic. Okolí radnice pak provoní španělská a latinskoamerická gastronomie a vstup na akci je zdarma. Na fiestu v ulicích naváže ve 20 hodin první festivalový koncert, představení Puntal sevillského tanečníka Davida Péreze hostí Divadlo Husa na provázku. Stejný koncert uvidí o den později i návštěvníci festivalu v Boskovicích. Hlavní hvězdy festivalu, zpěvák Arcángel a tanečnice Patricia Guerrero, se poprvé představí 2. července v pražském Divadle Archa. Jejich projekt Olor a tierra je poctou krajině a lidem, mezi nimiž zpěvák prožil své dětství, a zároveň i výzvou k představení flamenka v současném světle. Na představení Arcángela a Patricie Guerrero se mohou těšit i návštěvníci závěrečného galakoncertu na nádvoří brněnského hradu Špilberk. Letošní doprovodný program zahrnuje také projekce španělské a latinskoamerické kinematografie v kině Art, festivalové fiesty, fotografickou výstavu a mnohé další. Velkou část doprovodného programu nazvaného Taberna flamenca hostí kavárna Trojka. Každý festivalový den se zde příchozí mohou těšit na hudbu, tanec a setkávání s dalšími milovníky španělské a latinskoamerické kultury. Přes den to bude flamenkem žít na nádvoří Domu pánů z Kunštátu a v pozdějších hodinách ve sklepení Trojky.
Festival Ibérica, který letos zavítá do Prahy, Brna a Boskovic, je významnou akcí svého druhu u nás a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

Více informací na www.iberica.cz.

Zdroj: SMART Communication s.r.o.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: