Lenka Vagnerová přiveze do Ostravy inscenaci Dark Horse

Lenka Vagnerová, jedna z nejvýraznějších osobností české scény současného tance, přiveze ze Švédska představení Dark Horse z roku 2012. Na ostravském festivalu MOVE fest Ostrava bude mít českou premiéru v Kulturním centru Cooltour v sobotu 23. května.
„Ostravské publikum si již Lenka Vagnerová získala se svojí Lenka Vagnerová & Company, konkrétně představeními La Loba, které bylo uvedeno na festivalu Tanec Ostrava, a naposledy v roce 2014, kdy na prvním ročníku MOVE fest Ostrava vyprodali sál Jezdci. I v představení Dark Horse se česká choreografka a tanečnice prokopává až kamsi za skořápku lidského těla a vědomí. Opět sestupuje do hloubi a rozehrává tanec s archetypálními principy ženy, člověka i světa. To napovídá už popis představení, kde si můžeme přečíst citaci z knihy Ženy, které běhaly s vlky, ze které Vagnerová čerpala také u novějšího představení La Loba. Opět se také spojila se svým dvorním hudebníkem Ivanem Acherem, což zaručuje jedinečný zážitek nejen pohybový, ale také hudební. V představení je cítit specifický rukopis Lenky Vagnerové, která místo uhlazeného a precizního slovníku volí surové, instinktivní pohyby, čímž staví tanečníka do nelehké pozice, klade na něj nejen fyzické, ale také velké psychické nároky. Výsledkem je představení, ve kterém si tanečnice sahá na dno svých sil, aby nalezla zcela nové, do té doby skryté a nečekané, rozervala pavučinu omezení, které si lidé podvědomě tvoří a na baletizolu se znovuzrodila silnější než kdy dřív,“ dodávají organizátoři.
Přibližně hodinové sólo odtančí francouzská tanečnice Fanny Barrouquére. Po představení bude možné se s autorkou i interpretkou setkat a položit jí několik otázek během připravené diskuze.
„Velmi si vážím toho, že s představením přijede choreografka Lenka Vágnerová osobně. Jedná se o jedinečnou příležitost představení, které vzniklo ještě před La Lobou a Jezdci, vidět,“ dodává Jana Ryšlavá, ředitelka festivalu. Lenka Vagnerová, Fanny Barrouquére i zbytek týmu se totiž následně vrací do Švédska a zatím není naplánována další česká repríza.
Zdroj: MOVE Ostrava

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: