Lenka Vagnerová uvede v divadle ABC inscenaci María de Buenos Aires

Poprvé se českému publiku představí celosvětově známá „tango operita“ María de Buenos Aires, premiéru bude mít 29. prosince 2021 v divadle ABC. Inscenace na pomezí činohry, opery a současného tance vzniká v koprodukci s Lenka Vagnerová & Company. V režii a choreografii Lenky Vagnerové se představí členové jejího tanečního souboru a herci Městských divadel pražských. Roli Maríi budou alternovat Kateřina Marie Fialová a Nina Horáková. V hlavní mužské roli diváci uvidí hostujícího zpěváka a tanečníka argentinského tanga Gustava Ariela Colmenareja. Mezinárodní obsazení inscenace doplňuje hráčka na bandoneon Carmela Delgado a tanečník Javier Antar.

Lenka Vagnerová uvede v divadle ABC inscenaci María de Buenos Aires

Lenka Vagnerová uvede v divadle ABC inscenaci María de Buenos Aires

V příběhu Maríi, dívky z předměstí argentinského Buenos Aires, se prolínají zcela odlišné světy. Posvátný a světský, mše a svůdný tanec, modlitba a opilecký zpěv, kostel a špinavá putyka. V Maríině pohnutém osudu, její vášnivosti, nespoutanosti se zrcadlí nejen atmosféra soudobého Buenos Aires, ale i samotné argentinské tango. „María je pro mne o setkání. Mám tu čest pracovat se skvělým mezinárodním týmem herců, tanečníků a zpěváků. Každý z nich má za sebou jiné zkušenosti, pochází z jiného profesního prostředí. Je to tým krásných a talentovaných lidí. Jejich energie, týmová práce, vzájemný respekt a vůle učit se novým věcem jsou pro mne i celou kreaci naprosto zásadní. Zejména v době, ve které teď žijeme. Příběh Maríi je krásný, zraňující, plný zoufalství i naděje. Tanec, zpěv, herectví, vizuální i hudební složka spolu koexistují organicky v jednom celku," říká Lenka Vagnerová, režisérka a choreografka inscenace.

Autorem díla je hudební skladatel a virtuózní hráč na bandoneon (klávesový akordeon) Ástor Piazzolla. „Když v roce 1967 slyšel Piazzolla uruguayského básníka Horacia Ferrera, který se celoživotně zabýval tangem, recitovat své verše z antologie Romancero canyengue doprovázené kytaristou Augustínem Carlevarem, vyzval ho, aby spolu něco vytvořili. Tak vznikla María de Buenos Aires, velmi rozbujelý básnický mýtus o zrození Maríi, jako symbolu města a jeho tanečního výrazu, tangu. Symbióza Piazzollovy hudby a Ferrerovy poezie je tak určující, že jsme se rozhodli ponechat příběh v originále. Jen v některých partech do něj vložíme český překlad. Jsme přesvědčení, že tím neztratí příběh své autentické gesto a současně jej zpřístupníme přirozeněji, než kdybychom se ho snažili vmáčknout na titulkovací plátno, což by se nám stejně nepovedlo,“ doplňuje dramaturgyně inscenace Kristina Žantovská.

V inscenaci se také představí Kryštof Krhovják, Sára Affašová, Aleš Bílík, Renáta Matějíčková a tanečníci Lenka Vagnerová & Company Fanny Barrouquère, Monika Částková, Michaela Kadlčíková, Patrik Čermák, Adam Sojka a Šimon Klus.

Zdroj: Lenka Vagnerová & Company

Témata článku

Lenka VagnerováMaría de Buenos Aires

Lenka Vagnerová & Company

Divadlo ABC

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: