Letní Letná odstartuje již 16. srpna

Letní Letná odstartuje již 16. srpna

Letní Letná odstartuje již 16. srpna

Celkem 135 představení nabídne 12. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná, který proběhne od 16. srpna do 3. září 2015 v pražských Letenských sadech. Diváci se mohou těšit na NoFit State Circus z Velké Británie, francouzský soubor Compagnie Rasposo, na zahajovací videomapping souboru Cirque Garuda na šapitó s tématem Kaplického knihovny, světovou premiéru společného novocirkusového představení režijní dvojice SKUTR a souboru Losers Cirque Company, studijní projekce filmových záznamů divadelních projektů Ctibora Turby, představení zahraničních a českých souborů jako Kitch Kong Company s Guillaumem Martinetem, Cink Cink Cirk, Cirkus TeTy, Cirkus Mlejn, Cirk La Putyka, divadlo VOSTO5 i tradiční nabídka dětských představení a pohádek až 5x denně. Vstupenky na hlavní představení jsou v prodeji již nyní on-line na www.letniletna.cz a na všechna další představení pak od 12. srpna v pokladně na místě.
Letošní program je nejbohatší v historii - jak rozsahem a počtem představení, tak i hlavními zahraničními hvězdami. Takto náročné projekty jsme zde ještě neměli,” zdůrazňuje na úvod ředitel festivalu Jiří Turek.
Soubor NoFit State Circus na Letné uvede během osmnácti večerů ve svém šapitó inscenaci Bianco. „Jde o úchvatnou kombinaci nejrůznějších typů vzdušné akrobacie, která popírá zákony gravitace, okouzlující živé hudby i neobvyklé scénografie. Inspirací se stala krása i hrubost, život i smrt, chaos i jednoduchost, rozpory ve všech z nás i mnohost osobností v každé lidské bytosti,” popisuje Jiří Turek. Při představení Bianco diváci nesedí, ale procházejí skrze kulisy, v intimní blízkosti toho, co se okolo nich odehrává – nad nimi, za nimi a všude okolo. „Mohou si tak volit svoji cestu i to, jak se nechají do představení zatáhnout, a prožívat ho tak vlastně zevnitř. Výsledkem je unikátní a mocný zážitek každého z diváků,” doplňuje Jiří Turek.
Francouzský soubor Compagnie Rasposo přiveze na Letní Letnou představení Morsure. Pod bílou kopulí svého šapitó, které se promění v arénu, vystupuje sedm herců a akrobatů za živého hudebního doprovodu tří muzikantů. „Všichni jsou mistři svých disciplín – akrobacie na vysoko zavěšených železných lankách, na rukou, tyči i cyr wheelu. Díky uspořádání se diváci dostanou do téměř intimní blízkosti vystupujících, sdílejí s nimi jejich životy a osudy,” říká Jiří Turek.

Festival zahájí 16. srpna jednorázový videomapping, díky kterému se na pražském Špejcharu „objeví“ unikátní knihovna architekta Jana Kaplického. Videomapping proběhne od 22 do 23 hodin několikrát za sebou a vstup je zdarma. Videomapping navíc doprovodí ve spolupráci s Městskou knihovou v Praze největší veřejná výměna knih pod širým nebem, kdy si diváci budou moci vyměnit i mezi sebou donesené vlastní knihy. „O podobný projekt jsme se snažili dlouhou dobu, místo konání festivalu na Špejcharu a v okolí k tomu láká. Jsme rádi, že právě díky souboru NoFit State Circus a jejich šapitó, které svým tvarem ´Oko nad Prahou´ připomíná, se to podaří. Nový cirkus staví novou knihovnu!,” říká s nadsázkou Jiří Turek. Více se o videomappingu dozvíte na http://www.cirquegaruda.cz.

Česká premiéra a další domácí i zahraniční hosté

Nový projekt Walls & Handbags, který bude uveden na letošní Letní Letné ve světové premiéře 17., 19., 20., 31. srpna, 1. a 2. září, nabídne především divadelně tanečně akrobatickou podívanou. Režijní tandem SKUTR se nyní po letech vrací jak k propojení divadla a nového cirkusu ve spolupráci se skupinou kolem Petra Horníčka a Zdeňka Moravce, kteří vytvořili inscenaci The Loser(s), tak i ke spolupráci s choreografkou Janou Burkiewiczovou. Kromě českých tvůrců se na inscenaci podílejí i slovensko-maďarský herec Csongor Kassai (zpěv), mladá srbská spisovatelka Marija Pavlović a srbský herec Željko Maksimović.
Během šesti večerů se návštěvníci Letní Letné budou moci setkat na plátně s tvorbou Ctibora Turby. Při studijních projekcí budou uvedeny filmové záznamy jeho divadelních projektů - například Klaunské pantomimy, Deklaunizace, Giro di Vita, Traja Chrobáci a podobně. K dalším představením pro dospělé patří například komponovaný večer francouzského souboru Kitch Kong Company a žongléra Guillauma Martineta. Derniéru představení BUM+ uvede na Letní Letné český soubor Cink Cink Cirk. Po loňských premiérách se vrátí na Letní Letnou soubor Losers cirque company s divadelně akrobatickým představením Loser(s) s živým doprovodem beatboxera En.drua i audiovizuální představení Pantokine souboru Cirque Garuda, které spojuje prvky akrobacie, experimentálního žonglování a tance s interaktivní projekcí.
Český soubor Cirkus TeTy v představení Husí krky nabídne intimní zpověď dvou žen „30+“. Technikou propojení nového cirkusu s prvky fyzického divadla převádějí akrobatky své osobní vzpomínky a zážitky do obecnější roviny. Cirkus Mlejn se představí s Fer Play a společným projektem Gallop se souborem Ilmatila finské performerky Ilony Jäntti. V rámci komponovaného večera Cirksession uvidí diváci kratší výstupy, ukázky a samostatná čísla od mladých českých novocirkusových skupin Cink Cink Cirk, Cirkus TeTy, Cirkus Fruktus, Décalages, HAMU a dalších.
Na programu jsou také open air představení zdarma - letos se soubory Cirk La Putyka a představením Airground, VOSTO5 se Stand´artním kabaretem a Karavanem Evropa, a Amanitas Fire Theatre s performancí Alenka. Představení zdarma si budou moci užít také návštěvníci Odpoledne s Rádiem Junior (např. Kašpárek v rohlíku) a Dne s Českou televizí (např. koncert TvMiniUni).
V rámci dětských představení vystoupí například bublinář Václav Strasser, Divadlo Já to jsem, Divadlo Víti Marčíka, Kejklířské divadlo Vojty Vrtka, Divadlo KAKÁ, Bratři v tricku, Buchty a loutky, Bilbo compagnie, Divadlo Tramtarie, Divadlo Koňmo, Loutkové divadlo Basta-fidli, Teatrotoč, Studio dell´arte, Anička a letadýlko, Michala Hechta, Alena Dittrichová, Divadlo Tondy Novotného a řada dalších.
Novinkou pro rodiče, kteří nemají hlídání dětí a chtějí navštívit večerní představení, je tzv. Noční hlídka, kdy se o děti od 18 do 22 hodin postarají se zajímavým programem lektorky z Jablíčkova.
Vstup do areálu festivalu je zdarma, na příchozí kromě představení čekají například výtvarné dílny pro děti, mládež i dospělé, Bibliobus Oskar Městské knihovny v Praze se čtením na dece, hrami i dílnami, cirkusové dílny Cirkusu LeGrando, kavárna a bar s tančírnou.

Přesný program festivalu a další informace jsou uvedeny na www.letniletna.cz.

Zdroj: ArtsMarketing.CZ

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: