Letní Letná uvádí nový pohybový projekt souboru Losers Cirque Company

Letní Letná uvádí nový pohybový projekt souboru Losers Cirque Company

Letní Letná uvádí nový pohybový projekt souboru Losers Cirque Company

Světovou premiéru pohybového projektu Vzduchem v podání tanečně‑akrobatického souboru Losers Cirque Company nabídl 23. srpna 2018 v pražských Letenských sadech 15. ročník festivalu nového cirkusu a pantomimy Letní Letná. Jeho tvůrci se inspirovali zejména kultovním románem Racek Richarda Bacha Jonathana Livingstona. Reprízy potrvají do 2. září.

„Kniha ve mně rezonuje, je hodně fyzická, právě proto jsem s ní chtěl pracovat. Překonávání hranic je díky gymnastice mé dlouhodobé téma. Stejně jako v knize, se i v představení snažíme zjistit, kde jsou naše hranice, jestli stojí za to je překonávat a co nás to bude stát," uvedl choreograf Matyáš Ramba.
Inscenace sleduje, jak se člověk přibližuje k hejnu ptáků, zaznamenává zápas s překonáním zemské přitažlivosti. Důraz autoři kladli na téma lidské osamělosti, touhy někomu patřit, radovat se i schopnosti rychle jednat a umět skutečně žít.
Scéna pro projekt byla původně navržena do podoby sítě o rozměru šest metrů čtverečních a měla sloužit jako hlavní dějiště a zároveň jako trampolína. Podle pořadatelů ovšem nakonec síť neposkytuje veškeré plánované možnosti. Představení doplní zvukový doprovod v podobě živé cimbálové hudby Vladimíra Mikláše, který se podílel i na předešlých projektech Losers Cirque Company. V hlavních rolích se představí Kristýna Stránská, Vítězslav Ramba, Tomáš Pražák, Michal Heriban, Vojtěch Glaser či Vladimír Mikláš.
Mezinárodní Letní Letná do 2. září představí nejrůznější podoby nového cirkusu a vedle zahraničních hvězd uvede v přehlídce českého nového cirkusu umělce několika generací. V rámci Letní Letné se uskuteční mezinárodní konference Circus and Its Others II., která se koná od 27. do 29. srpna v divadle Disk. Konference, jejímž hlavním pořadatelem je Centrum pro nový cirkus, se soustředí zejména na problematiku současné novocirkusové praxe.

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav a ČTK

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: