Letní Letnou odstartuje za dva týdny narozeninový open air

Letní Letnou odstartuje za dva týdny narozeninový open air

Letní Letnou odstartuje za dva týdny narozeninový open air

Již za dva týdny slavnostně zahájí 15. ročník Letní Letné narozeninový open air. Více než 30 artistů, klaunů, tanečníků a muzikantů z České republiky i ze zahraničí pod vedením Daniela Gulka předvede své schopnosti v představení s názvem De Nova Stella, které vzniklo speciálně pro Letní Letnou. Představení bude uvedeno dvakrát, ve středu 15. a ve čtvrtek 16. srpna 2018, vstup je zdarma.

„Bude to představení o lásce. O vztazích mezi lidmi, přijetí se navzájem, respektování se a přijetí toho, že být ve spojení s ostatními a poznávat sám sebe je boj,“ říká Daniel Gulko. „Letní Letná letos slaví 15 let, takže teď je český cirkus puberťák připravený ke vzpouře a k tomu, aby zahýbal rodinou nového cirkusu. Nejspíš udělá pár chyb, objeví se bláznivé nové nápady, bude tu trocha přehnaného sebevědomí a velikášství, spousta naděje a touhy po úchvatné budoucnosti.  Je tomu zároveň také 15 let, kdy jsem se svým souborem poprvé postavil šapitó v Letenském parku na festivalu Letní Letná a od té doby se festival stal věrným partnerem vývoje souboru Cahin-Caha a my jsme vystoupili na šesti jeho ročnících,“ říká Daniel Gulko a dodává: „Letos jsem byl požádán, abych zrežíroval zahajovací představení a já tuto nabídku s radostí přijal. Tento projekt je tedy mým milostným dopisem Letní Letné a českým umělcům.“
Slavností zahájení nese název De Nova Stella, neboli nová hvězda, a je inspirováno dílem astronoma Tycha de Brahe, který objevil, že nebe není pevné a neměnné, ale že se neustále mění, jako my, jen v jiném měřítku. Ve své přelomové práci De nova stella napsal: „O crassa ingenia. O caecos coeli spectatores.” („Ó, hlupáci. Ó slepí pozorovatelé nebe.”). „Název představení De Nova Stella je poctou všem vizionářům, kteří vidí dál, až za obecně přijímané předpoklady své doby. Ať žije cirkus!“ dodává Daniel Gulko.
Mezinárodní festival Letní Letná od 15. srpna do 2. září představí nejrůznější podoby nového cirkusu a vedle zahraničních hostů uvede v největší přehlídce českého nového cirkusu širokou paletu umělců několika generací. Diváci se mohou těšit na celou řadu premiér a poznají domácí podhoubí žánru, jehož tvůrce spojuje schopnost vyjádřit pohybem, tancem, akrobacií ale i hudbou a světlem pohledy na svět okolo nás i do našeho vlastního nitra.
Mezinárodní festival Letní Letná slaví 15 let od svého vzniku a pro své návštěvníky i všechny milovníky novocirkusového umění chystá velkolepou narozeninovou oslavu. Mezi hvězdné gratulanty, kteří dorazí do Letenských sadů, patří například francouzští snílci Baro d´Evel Cirk Cie, kteří přivezou své představení plné lidí a zvířat Bestias, nebo adrenalinoví dobrodruzi Cirque Inextremiste, kteří představí show, z níž vám bude běhat mráz po zádech.
S čerstvou novinkou přijede za letenským publikem francouzský soubor Akoreacro. Ve svém představení kombinují špičkovou akrobacii s notnou dávkou humoru a nechybí ani živá hudba, jež je nedílnou součástí jejich novocirkusových příběhů. Bêtes de foire - petit theatre de gestes v rodinném šapitó před očima diváků oživuje svět kočovného cirkusu. Jejich malý cirkus je velkým monumentem poezie a kreativity. S jemností a přirozeností kombinují klaunskou komiku, žonglování, kouzla i loutky.
Vedle zahraničních hostů uvede Letní Letná v největší přehlídce českého nového cirkusu i širokou paletu umělců několika generací. Proběhne nová premiéra Losers Cirque Company. Zbrusu nové představení s názvem Vzduchem je inspirované knihou Jonathan Livingston Racek. Divadlo Bolka Polívky přiveze klaunérii Letem sokolím, nad jejíž přípravu principál divadla osobně dohlédl a z níž vyplyne, že lhát se nemá, ani když víte, že máte pravdu. Bratři v tricku spojí své síly s Holektivem a představí společnou mysliveckou romanci plnou cirkusových trofejí s názvem Lov. Další zajímavá představení uvedou například soubory Cie Pieds PerchésCirco Frico, Feel the Universe nebo Vít Neznal & kol.

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav a ČTK

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: