Letní Prahu roztančí v neděli argentinské tango – začíná festival Divadelní Odysea

Letní Prahu roztančí v neděli argentinské tango – začíná festival Divadelní Odysea

Letní Prahu roztančí v neděli argentinské tango – začíná festival Divadelní Odysea

Nový divadelní festival odstartuje svůj desetidenní maraton tance a pohybového divadla již tuto neděli 20. července. Slavnostní zahájení v Divadle Hybernia v 19.15 bude patřit výrazné osobnosti tuzemské scény, tanečnici a choreografce Lence Vagnerové a jejímu představení Jezdci s oceněním Taneční inscenace roku 2013. Pomyslnou štafetu po ní v druhé půli večera přebere Patricie Poráková a její inscenace Quilombo, která diváky na Lodi Tajemství na pražské Náplavce přenese do tajemného světa argentinského tanga. Po představení se jim navíc otevře tradiční argentinská tančírna Milonga, aby to, co před tím viděli na jevišti, mohli sami vyzkoušet na parketu. „V sobotu 19. července se uskuteční festivalový prolog, v rámci kterého přivedeme taneční a pohybové umění přímo do srdce Prahy, na Václavské náměstí. Představení budou samozřejmě zdarma,“ líčí Šárka Pavelková z pořadatelské agentury ProFitArt. Po několika letech se tak do Prahy v podání souboru 420PEOPLE vrátí legendární Package japonského choreografa Shusakua Takeuchiho a velkou dávku spontaneity „s trochou zdravého šílenství“ nabídne představení Much More Than Nothing nezávislé taneční skupiny ME-SA.
Divadelní Odysea proběhne od 20. do 30. července v Divadle Hybernia, na Lodi Tajemství a v Zítkových sadech u Palackého náměstí. Během deseti dnů nabídne na tři desítky představení v podání špičkových souborů domácí i zahraniční pohybové scény včetně několika premiér. Vstupenky v ceně od 175 Kč jsou v prodeji prostřednictvím sítí Ticketportal a Eventim a v místech konání. Podrobné informace na www.odysea.pro.
Stejně jako zahájení, i ostatní večery budou plné zdánlivě nevyčerpatelné energie, odvážných choreografií a originálních pohybových variací. Kromě toho, že Lence Vagnerové patří úvodní večer Odysey, přispěla do programu i další dramaturgickou lahůdkou – 28. července uvede v Divadle Hybernia premiéru koprodukční inscenace Sorcerer. Zároveň se v programu vrátí i ke dvěma ze svých dřívějších úspěšných inscenací: La Loba a Mah Hunt.
Ve znamení návratu budou také hned následující večery v Divadle Hybernia. Po dlouhých pěti letech se s populární inscenací SCLAVI/Emigrantova píseň před publikum znovu postaví respektované studio Farma v jeskyni, jež toto úchvatné hudebně-vizuální pásmo inspirované příběhy a písněmi rusínského etnika uvede hned třikrát – 23., 24. a 25. července.
Druhá polovina přehlídky nabídne další premiéru, Čekání na déšť (Waiting for the Rain) uznávaného polského souboru Opolski Teatr Lalki i Aktora. V inscenaci s mezinárodním obsazením se na jevišti potkají herci, muzikanti, tanečníci a loutky. Poprvé se tak stane v sobotu 26. července. Závěrečný den se se společným představením With Unarmed Forces představí dva špičkové soubory pohybového divadla – vizuální Clipa Theater z Izraele a fyzické Teatr Novogo Fronta.
Divadelní Odysea chystá bohatý program i pro nejmenší návštěvníky. V Zítkových sadech u Palackého náměstí vyroste cirkusová aréna, jež nabídne divadelní představení a klauniády v podání ansámblů Sacra Circus Števa Capka, Squadra Sua, La Mauvaise Graine či Divadla Minor. Jednotlivým představením budou předcházet kreativní dílničky, kde se děti naučí hravou formou novým věcem a budou se také moci později do představení zapojit. Zdroj: Divadelní Odysea

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: