Liberecký balet uvede za několik dní novou Popelku

Liberecký balet uvede za několik dní novou Popelku

Liberecký balet uvede za několik dní novou Popelku

Baletní soubor libereckého Divadla F. X. Šaldy chystá na 17. října premiéru Prokofjevova baletu Popelka. Choreografie a režie se ujala šéfka souboru Alena Pešková, která příběh o skutečné lásce zasazuje do současnějšího prostředí a taneční inscenaci vytvořila přímo na míru svým interpretům. Diváci by se ale neměli bát na tento balet zavítat, i když bude „klasický“ jen v uvozovkách:
Není nic menšího než láska. A to ta pravá – bezpodmínečná a bez předsudků,“ říká k tématu pohádkovosti Alena Pešková, „Poté, co se náš Princ zamiluje, jde proti všem společenským konvencím, a je mu jedno, zda jeho Popelka pochází z dobře situované rodiny či zda byla adoptovaná. Neřeší, zda je stejné barvy pleti, zda se obléká u Versaceho nebo v second handu. Pozná ji stejně, i kdyby měl jet až na konec světa. Pozná ji snad podle nejmenšího střevíčku, anebo podle „nejtrapnějšího“ typu mobilního telefonu? Na tom nezáleží, prostě pozná. A na trůn vedle Prince může usednout královna, která není urozená rodem, ale srdcem. A není krásná jen z vnějšku, ale její krása září dobrotou, kterou umí rozdávat. Pohádka? Záleží jen na nás...
Nová liberecká Popelka bude baletem o lásce mladých lidí, o vnitřní ušlechtilosti, o hledání něčeho „za co by stálo zemřít“, o překonávání předsudků. Autorka k tématu zasazování baletů do nového prostředí dodává: „Na aktualizace klasických témat (ačkoliv Prokofjevova Popelka byla ve své době ultra-avantgarde) má každý jiný názor, z mé strany to rozhodně není žádný naschvál. Rembrandt oblékl panenku Marii ze Svaté rodiny do barokních šatů a dnes se tomu nikdo nepodiví. Když jí dnes někdo oděje do jeansů, má toto pojetí spousty bojovných odpůrců a stejně bojovných zastánců... místo toho, aby se jí někdo podíval do tváře, na výraz, co z ní vyzařuje... Ani svatá Marie se nepozná podle toho, co má na sobě. Tedy proč jsem vyměnila střevíček za mobilní telefon? Možná jsem jen chtěla, abychom si my dospělí a děti ještě více uvědomili, že Popelka není pohádka, že Popelky chodí vedle nás, jsou možná jiné rasy, nemožně se oblékají, koukají do prázdna, asi mají nějaký smutek, problém..., máme z nich legraci, nebo si jich jen nevšímáme. A když vytáhnou nemožně starý mobil – jak dokážou být děti kruté... několik takových scén jsem zažila.
O divadle více na www.saldovo-divadlo.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: