Loď Tajemství bude v červenci hostit i Mezinárodní festival Nultý bod

Loď Tajemství bude v červenci hostit i Mezinárodní festival Nultý bod

Loď Tajemství bude v červenci hostit i Mezinárodní festival Nultý bod

Znovuotevřená loď Bratří Formanů bude spolu s festivaly Nultý bod a Za dveřmi nabourávat zažitou letní nudu v Praze. Na rozdíl od kamenných divadel bude totiž fungovat po celé léto coby stálá scéna a tak se stane i místem závěrečného večera Nultého bodu s podtitulem Mladá krev v pohybu II. Komponovaný večer Mladá krev v pohybu II navazuje na předloňské uvedení konané taktéž v prostorách Lodi Tajemství. Cílem tohoto večera je dát šanci mladým začínajícím umělcům a neobvyklým projektům umělců již zavedených. Proto se v tomto roce objeví v programu závěrečná práce sedmidenního workshopu pod vedením Matěje Matějky známého z tvorby divadelní skupiny Farma v jeskyni či polského ZARu a v současné době řídícího prestižní studio v Institutu Jerzyho Grotowského ve Wroclawi či experimentální tvorba zpěvačky Lenky Dusilové z tanečního projektu One Step Before the Fall, který bude mít premiéru na konci listopadu v Divadle Uffo.
Organizátoři festivalů Nultý bod a Za dveřmi si vzali za cíl společně oživit od 16. do 22. července letní centrum města a pokusit se tak nastolit trend, kterým by se Praha přiblížila k evropským metropolím a jejich živoucím ulicím a náměstím. „Tato hlavní idea koresponduje s produkcí a dramaturgii Lodi Tajemství a jsem nesmírně rád, že se na jeden večer naše programy protnou v místě s takovým géniem loci jako je divadelní loď kotvící na Vltavě,“ říká umělecký šéf Nultého bodu Petr Boháč.
Mezinárodní festival fyzického a tanečního divadla Nultý bod i pro rok 2012 zůstává v osvědčeném prostoru Divadla v Celetné, jehož hlavní scéna bude hostit performery a tanečníky světové kvality počínaje Ferencem Fehérem z Maďarska nebo Juschkou Weigel z Německa a konče Miřenkou Čechovou ze skupiny Tantehorse, která 16. července otevře festival světovou premiéru s názvem S/he is Nancy Jo, multižánrovým projektem zabývajícím se tématem změny pohlaví.
Číslovka první se bude skloňovat často i v případě festivalu Za dveřmi – v šesti dnech od 16. do 21. července 2012 uvede v dolní části Václavského náměstí světovou premiéru česko-ruských Teatr Novogo Fronta, pražskou premiéru Divadla Continuo a zároveň se v domácí premiéře představí proslavený německý soubor Antagon či polský ansámbl Buiro Podroźy. Na program budou následně navazovat Ozvěny festivalu Za dveřmi na plzeňském festivalu Živá ulice, který se v západočeské metropoli koná od 23. června do 9. září coby jedna z vlajkových lodí projektu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015.
Celý program obou festivalů bude od začátku června dostupný na webu www.novedivadlo.cz. Více též nultybod.cz, www.zadvermi.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: