Losers Cirque Company nově zakotví v Branickém divadle

Branické divadlo. Zdroj: www.prazska4.cz.

Branické divadlo. Zdroj: www.prazska4.cz.

Branické divadlo bude mít nového nájemce – spolek United Arts & Co, který stojí za skupinou Losers Cirque Company. Rozhodla o tom Rada městské části Praha 4 na doporučení odborné komise. Nový nájemce získal divadelní budovu do pronájmu na dobu neurčitou za měsíční nájemné 30 tisíc korun.

„Moc děkuji všem členům odborné komise, kteří se na výběru nového nájemce podíleli,“ uvedl radní pro majetek a kulturu Michal Hroza (TOP 09). „Jsem opravdu rád, že se nám po několika neúspěšných výběrových řízeních v minulých letech podařilo nalézt kvalitního nájemce Branického divadla. Věřím, že si nový soubor Branického divadla najde své diváky a to nejen z Prahy 4.“

Spolek United Arts & Co. bude budovu Branického divadla využívat ke kulturním a kulturně-vzdělávacím akcím, především k divadelním představením se zaměřením na akrobacii, gymnastické disciplíny a nový cirkus. Dále pak k trenérské, vzdělávací a popularizační činnosti v oblasti akrobacie a gymnastických sportů. Skupina Losers Cirque Company je díky svému modernímu pojetí divadla, živé hudby, tance a akrobacie známá po celé republice. Seznámit se s ní mohli také obyvatelé Prahy 4, protože v současné době působí i v Divadle Na Fidlovačce.

„Výsledkem výběrového řízení jsme nadšeni. Provozovat divadelní prostor bude pro nás velká výzva, na kterou se ale velice těšíme. Kromě našich inscenací budeme uvádět i zajímavá představení našich kolegů či představení z příbuzných oborů, jako je pantomima, pohybové divadlo. Nebudou chybět koncerty a nezapomeneme ani na malé diváky a jejich rodiče. Pro ty chystáme zajímavý pravidelný program bohatý na pohádky či dílny zaměřené na pohyb nebo divadlo. Malou ochutnávku bychom rádi návštěvníkům představili již v lednu 2020, kdy chystáme slavnostní otevření divadla,"
 uvedl Zdeněk Moravec ze spolku United Arts & Co.

Uzavření smlouvy se spolkem United Arts & Co. doporučila Radě MČ Praha 4 odborná komise pro posouzení nabídek na pronájem Branického divadla ve složení:

Marta Ljubková, dramaturgie ND,
Pavla Petrová, ředitelka Institutu umění – Divadelní ústav,
Lenka Kolihová, 1. místopředsedkyně Asociace nezávislých divadel ČR,
Lukáš Jiřička, pedagog DAMU, dramaturg,
Karel Král, šéfredaktor časopisu Svět a divadlo,
František Stádník, ředitel NKPV,
Albert Kubišta, ředitel Novoměstské radnice,
Ondřej Kepka, prezident Herecké asociace,
Petr Christov, teatrolog a překladatel, FF UK.

V letech 2013–2015 prošla budova Branického divadla rekonstrukcí za 16 milionů korun. Ta zahrnovala opravu fasády, shnilého stropu, zajištění chybějící hydroizolace i vybudování nových šaten.

Branické divadlo patří k tradičním divadelním scénám Prahy. V roce 1925 je vybudovali z vlastních finančních prostředků obyvatelé Braníka. Z celé Prahy sem jezdili diváci například na vystoupení Divadla Járy Cimrmana. V prostorách divadla se kromě divadelních představení pořádaly koncerty klasické i populární hudby a taneční večery. Svoji domovskou scénu zde před lety našlo i slovenské Radošinské naivné divadlo.

Zdroj: www.prazska4.cz

Témata článku

Losers Cirque Company

Branické divadlo

Nový cirkus

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: