Louskáček, vánoční sen v Divadle na Vinohradech

Louskáček, vánoční sen v Divadle na Vinohradech

Louskáček, vánoční sen v Divadle na Vinohradech

Obnovená premiéra výpravného klasického baletu Louskáček, vánoční sen se uskuteční v neděli 12. listopadu 2017 v Divadle na Vinohradech. Postavu strýčka Drosselmeyera ztvární Viktor Svidró, sólista Laterny magiky. V dalších rolích se představí tanečníci Pražského komorního baletu, studenti Baletu Praha Junior, Tanečního centra Praha – konzervatoře a studenti mezinárodní baletní školy First International Ballet School.

Režisér inscenace Gustav Skála k obsazení dodává: „Všichni jsou skvělí tanečníci a spolu s dalšími účinkujícími tvoří na jevišti sehraný tým. Louskáček je od doby svého vzniku neuvěřitelnou studnicí poezie, citu a fantazie, a myslím si, že právě proto se bude věčně vracet a nikdy neomrzí. Je to prostě geniální dílo.“
Výpravný balet Louskáček, vánoční sen je inspirován dílem romantického spisovatele E. T. A. Hoffmanna (v originále Louskáček a Myší král). Baletní libreto A. Volkova inspirovalo P. I. Čajkovského. V baletu jsou barvitě vylíčeny události štědrovečerní noci, kterou putuje Klára se svým ochráncem – princem Louskáčkem do jeho pohádkové říše a zase zpět ke své rodině.
Gustav Skála dodává: „Mým cílem bylo na diváka přenést jak okouzlující atmosféru Vánoc, tak umělecký zážitek na úrovni. Mám k dispozici skvělý inscenační tým, výborné profesionální tanečníky a nadané studenty FIBS, což je vynikající základ. Zbytek bylo na mně a mé fantazii.“
„Diváci by na představení měli přijít, aby se nechali okouzlit překrásnou hudbou Čajkovského a pohádkovým baletním příběhem naladit v sobě vánoční strunu. Mohou se těšit na precizní výkony tanečníků, kteří tančí s velkým nasazením a chutí. Jedná se o projekt, na kterém se potkávají takřka tři generace tanečníků. Těm nejmladším je pět let a ti nejstarší jsou opravdu vynikající zkušení profesionálové,“ doplňuje Veronika Iblová, ředitelka školy First International Ballet School.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: