Lucia Kašiarová se stala novou ředitelkou Divadla Štúdio tanca v Banské Bystrici

Lucia Kašiarová přebrala vedení Divadla Štúdio tanca po Zuzane Ďuricovej Hájkovej, která před několika lety čelila útokům tehdejšího župana Mariana Kotleby. Kašiarová po svém nástupu vytvořila dvě nové pozice. Post uměleckého ředitele zastává Zebastián Méndez Marín a novou PR manažerkou je Veronika Chrienová. Posledních patnáct let je spojena s pražským Studiem ALTA, které nedávno přišlo například se solidárním systémem vstupného „pay what you can“.

Lucia Kašiarová. Foto Archiv Studia ALTA.

Lucia Kašiarová. Foto Archiv Studia ALTA.

Pro slovenský Denník N ke své nové funkci řekla: „Snažíme sa nabúrať tradičný spôsob dramaturgie a prezentácie, hľadáme, ako robiť aj menšie formáty, nie vždy so všetkými tanečníkmi. Otvorili sme výzvy na spoluprácu, rezidencie, skúšanie a prezentáciu diel, chceme sa skontaktovať so slovenskou aj s medzinárodnou scénou, byť plnohodnotným partnerom doma a v zahraničných networkingoch.“ Z rozhovoru dále vyplývá, že jejím cílem je zvát do Banské Bytrice zahraniční choreografy.

Lucia Kašiarová vystudovala Konzervatoř J. L. Bellu v Banské Bystrici, VŠMU v Bratislavě a HAMU v Praze. Čtyři sezony působila jako členka profesionálního tanečního divadla Štúdio Tanca. Od roku 2005 je nezávislou umělkyní, pracuje na autorských projektech a pohybových výzkumech. Je držitelkou ceny České taneční platformy Tanečnice roku (2012) a Ceny Jiřího Opěly v kategorii Manažerka roku (2018). Pracovala se známými choreografy – Zuzanou Hájkovou, Petrou Fornayovou, Julyenem Hamiltonem, Milli Bitterli, Paulem Wenningerem, Olegem Soulimenkem, Jarem Viňarským, Terezou Ondrovou – a s režiséry Štěpánem Páclem, Petrou Tejnorovou, Braněm Holičkem, Vandou Hybnerovou a Pavlem Khekem.
Od roku 2007 je ředitelkou organizace ALT@RT a kreativního prostoru Studio Alta, které se pod jejím vedením etablovalo v profesionální otevřenou platformu se zaměřením na prezentaci současného živého umění, současného tance a multižánrových projektů. Je organizátorkou festivalu slovenského současného tance v Praze Hybaj ho!. Od roku 2022 je ředitelkou Divadla Štúdio tanca v Banské Bystrici.

Zdroj: Denník N, Taneční aktuality

Témata článku

Lucia KašiarováSlovensko

Divadlo Štúdio tanca

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: