Malá inventura míří do regionů

Malá inventura míří do regionů

Malá inventura míří do regionů

Jičín, Jihlava, Opava a České Budějovice ožijí z kraje podzimu divadlem. Festivaly, které v regionech proběhnou mezi 19. zářím a 2. listopadem 2019, navazují na Malou inventuru Praha. Ta každoročně představuje nejzajímavější projekty nového divadla za poslední rok, a to české i zahraniční.

„Festivalem přispíváme k důležitému dialogu mezi regiony a hlavním městem. Taková komunikace je ideální právě skrze kulturu. Program, který dramaturgové v každém regionu vybrali, k tomu bude vybízet, ale jistě i konfrontovat diváka se současnou tvorbou v oblasti nového divadla,” říká ředitelka festivalu Malá inventura Adriana Světlíková. „Letos dáváme v regionech přednost zejména představením z programu Nová krev na scéně, tedy mladým a nadějný studentům a čerstvým absolventům divadelních škol. Diváci se tak budou moci seznámit s novým divadlem doslova ve stavu zrodu,” doplňuje umělecký ředitel festivalu Petr Pola.

Jičín
Malá inventura v regionech vypukne ve čtvrtek 19. září v barokních prostorách Valdštejnské lodžie. Slavnostní zahájení festivalu bude díky atmosféře Valdštejnské lodžie opravdu magické. Dramaturg Jiří Vydra pro diváky v tomto roce přichystal pouť do Lodžie lipovou alejí. Putovní performace se zúčastní umělec, výtvarník, performer a hudebník Petr Nikl.

Páteční představení bude ve znamení „Saint heavy metalu“. Inscenace JANA v režii Anežky Kalivodové je osobitá performance inspirovaná osobností Jany z Arku balancující na tenké hranici mezi koncertem, tancem/pohybem v brnění a divadlem masky.

V sobotu bude pro diváky připraven horor na motivy pohádky bratří Grimmů, J+M od Rufina Bazlova a kol. Dále na autorské představení slovenské výtvarnice a performerky na pomezí loutkového, vizuálního divadla, instalace a rituálu Faustova zahrada. Festival završí temný loutkový příběh o putování cestou necestou za zázračným lékem Baba Yaga od tvůrčího týmu Mizerová, Smolík, Vitvar, Svobodová.

Jihlava
V říjnu se žluté kuře přesune i na Vysočinu, do jihlavského DIODu. „Festival je pro nás příležitost, jak do Jihlavy přivézt čerstvou nabídku progresivního divadla, u které v našem standardním programu občas trochu váháme. Je skvělé, že nabídka festivalu pokrývá žánry, kterým se věnujeme, a naše publikum se tak může seznámit i s nejnovějšími trendy a experimenty české divadelní scény," říká Adam Hruška, vedoucí produkce Diodu.

Studio Hrdinů zahájí ve čtvrtek 10. října Malou inventuru v Jihlavě představením Zdání klame. Role dvou starších bratrů - herce a artisty ve své interpretaci Bernhardovy hry Horák s Pěchoučkem záměrně svěřili herci jednomu. Kromě něj vystupuje v představení ještě postava symbolická, reprezentující ženský element a přicházející ze světa fyzického divadla. V pátek proběhne inscenace Poledne od nezávislé divadelní skupiny Divadlo Continuo. Inscenace spojuje dokumentární divadlo o událostech, které následovaly po demonstraci 25. srpna 1968 proti okupaci Československa vojsky, a výtvarné divadlo neodbytných obrazů, inspirovaných poezií Natalie Gorbaňevské, Vadima Deloneho a dalších básníků sovětského disentu 60. a 70. let. Večer pak zakončí slam poetry.

Závěrečným vystoupením inventury v Jihlavě bude interaktivní divadelní představení Poutníci po hvězdách z dílny FysioART. Představení je pro všechny malé i starší diváky, kteří se nebojí vydat za svým snem, přátelstvím a dobrodružstvím.

Opava
Divadelní zážitky nabídne již pošesté OKO Opava. Opavská Malá inventura dává v tomto roce vyniknout především místním představením. Přehlídku zahájí ostravská Move Dance Company s inscenací Carpet diem.

O den později Opava oslaví básnickou generaci 50. a 60. let minulého století v inscenaci Jam session s beatniky. Texty Lawrence Ferlinghettiho, Allena Ginsberga, Gregoryho Corsa, Garyho Snydera, Inky Machulkové, Václava Hraběte a dalších interpretují Jan Kunze, Dan Jedlička, Eva Budirská a Anna Staníčková. Hudební doprovod jazzové duo Jana Tenglera a Václava Kramáře. Tamější OKO uvítá i výše zmíněné představení Poutníci po hvězdách. Inscenace má za sebou například hostování v izraelském Tel Avivu.

České Budějovice
Regionální festival nového divadla završí v Kredance v Českých Budějovicích. V proběhne slavnostní opening nového prostoru Výměník1, který od jara 2019 Kredance intenzivně rekonstruuje. Jedná se o specifickou akci k příležitosti otevření nové unikátní budovy, která bude sloužit jako multifunkční prostor pro kulturní aktivity, rezidence, mimo jiné i prostor pro mezinárodní spolupráce. Součástí openingu bude párty na které nebudou chybět lokální djs, jídlo, pití, tanec i performance.

V sobotu předvede duo ŇUN & VÍ, které je v roce 2019 součástí programu Nové sítě - Nová krev na scéně, dokumentární hru o tom, jak se vnímá druhá generace vietnamských imigrantů v České republice. Následovat bude koncert jedné z performerek Viah, která se ve své tvorbě věnuje zejména tématům identity a autenticity.

Zdroj: Nová síť

Témata článku

Multižánrové

Malá inventura

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: