Malá inventura vstupuje do devátého ročníku

Od 22. do 27. února proběhne na šesti pražských scénách již devátý ročník divadelního festivalu Malá inventura. Festival představí výběr toho nejlepšího, co u nás za rok 2010 uzrálo na poli nového divadla, tedy na scénách či v produkcích divadel Alfred ve dvoře, Alt@rt, Archa, Meetfactory, NABLÍZKO, NoD a Ponec. Organizátorem festivalu je o.s. NOVÁ SÍŤ, která se dlouhodobě věnuje podpoře kreativity a živého umění.
Již brzy vás s radostí uvítáme ve hvězdné bráně festivalu Malá inventura a dopřejeme vaší zvědavosti poznat nové fenomény současné scénické tvorby. Každé z divadel a organizací, které se na festivalu podílí, uvede v rámci festivalu 2 svá nejlepší představení, která měla v roce 2010 premiéru. Navíc „letos je program uspořádán tak, že diváci mají možnost shlédnout kontinuálně v podstatě všechna představení,“ řekla k přípravám hlavní organizátorka festivalu Adriana Světlíková.
DIVADLO JE VŠUDE! Symbolem letošního ročníku je bílá díra uprostřed festivalového katalogu, texty a fotografie z představení se prolínají s průhledem do reality. "Tato bílá se totiž chová jako zdroj, je to konkrétní a neuvěřitelně hmotný bod, který k vám vypuzuje nesmírnou silou hmotu i světlo. Skrze tento malý rámeček spatříte živý svět, ze kterého pochází celý divadelní vesmír," představila originální pojetí katalogu Šárka Havlíčková, která stála u zrodu festivalu vůbec. NECHTE SE VTÁHNOUT!
Program je i letos pestrý. Výjimečný bude určitě kontroverzní, mezinárodní projekt Casablanca Therapy, v režii slovinského režiséra Bojana Jablanovce, či představení Ba_zen mladé úspěšné  performerky Nely Kornetové. Za zmínku stojí rozhodně představení KaDeWe – koláž obrazů vycházející z textu Helmuta Kajzara a režisérky Magdy Stojovské a velice zdařilý počin Zde jsem člověkem scénografa Vladimíra Němečka v režii Jiřího Havelky za doprovodu britské kapely Tiger Lilles. V úterý uvede Boca Lola Lab, uskupení známé díky vokální politické satiře Tiká tiká politika, inscenaci Teritorium. Přidejte se na „lov“ - taneční duet s názvem Mah Hunt Lenky Vágnerové a Pavla Maška uskupení DOT504 nebo se vydejte na představení Brut francouzského choreografa Fabrice Ramalingoma v provedení tanečního uskupení NANOHACH a jeho hostů. Tradičně nebude chybět nové pokračování divadelního sitkomu Jožkalipnik
Festival bude provázet fotografická soutěž Divadelní teleskop. Účastníci budou moci „bílou dírou“ v katalogu festivalové dění vyfotit a o fotografiích, dokumentujících festivalové dění, poté hlasovat. Festivalovou atmosféru dotvoří již tradičně úspěšná burza SBAL HO/JI/TO!, která dává českým umělcům možnost představit své projekty českým či zahraničním producentům. Dále setkání organizací a promoterů zaměřených na podporu nezávislého umění a kreativní kultury v Evropě.
Novinkou letošního festivalu je vzdělávací sekce - workshopy zaměřené na divadelní žurnalistiku, rétoriku a vizuální vnímání. V sobotu je nutné protančit noc na festivalovém večírku v prostorách Meetfactory. Festival dále pokračuje do regionů jako VELKÁ INVENTURA 2011 (Olomouc, Plzeň, Podbořany, Liberec, Brno).
Zdroj: Malá inventura

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: