Margita, Červená, Zuska, Růžičková i Sommerová osobně na Zlaté Praze

Margita, Červená, Zuska, Růžičková i Sommerová osobně na Zlaté Praze

Margita, Červená, Zuska, Růžičková i Sommerová osobně na Zlaté Praze

Letošní Zlatá Praha chystá tradiční promítání soutěžních snímků ve foyer Národního divadla, taneční workshopy na Náměstní Václava Havla a v Nákladovém nádraží Žižkov a setkání tváří v tvář s mnoha osobnostmi české hudby a tance. Hosty letos budou operní pěvec Štefan Margita, tanečník a choreograf Petr Zuska či basbarytonista Adam Plachetka. Hlavní program festivalu Zlatá Praha se bude stejně jako v předchozím roce konat na Nové scéně Národního divadla, a to od středy 27. do soboty 30. září 2017. Více informací o programu naleznete na stránkách festivalu.

Zlatou Prahu odstartuje večer s Adamem Plachetkou a jeho hosty, mezi nimiž budou i taková jména jako Eva Pilarová, Jan Smigmator nebo Dasha. O hudební doprovod se postará Epoque Orchestra a večerem provede Leoš Mareš. Na programu je několik duetů i sólových vystoupení, večer bude živě přenášet ČT art.
Dva večery Zlaté Prahy budou postupně věnovány dvěma významným osobnostem české kulturní scény, Štefanu Margitovi a Petru Zuskovi, jejichž profilové dokumenty natočil režisér Martin Kubala. Z taneční oblasti se návštěvníci mohou těšit například na premiéru filmu Closed taneční skupiny 420PEOPLE, na novocirkusové uskupení The Loser(s), které se představí při závěrečném předávání cen, či na dvě speciální představení připravené ve spolupráci s Národním divadlem: prvním bude Malá mořská víla v režii tandemu SKUTR, druhým opera Juliette režisérky Zuzany Gilhuus, jíž bude z prken Národního divadla živě vysílat ČT art.
Zlatá Praha se letos poprvé rozšíří i do budovy Themosu, kde se v pátek 29. září uskuteční speciální projekce tematických dokumentů. Snímek Červená představí jeho režisérka Olga Sommerová i sama pěvkyně, na programu je také profilový dokument o životě Zuzany Růžičkové, za její osobní účasti, či pořad Zkouška orchestru na počest dirigenta Jiřího Bělohlávka.
Návštěvníky čeká program také na piazzettě a tradičně i v prostorách  Nákladového nádraží Žižkov, kde jsou připraveny dva workshopové taneční večery, první ve stylu rytmických latinskoamerických tanců, druhý na vlnách swingu.

Zdroj: Česká televize

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: