Materia: repríza tanečního projektu o tanci, hudbě, architektuře a člověku

Materia: repríza tanečního projektu o tanci, hudbě, architektuře a člověku

Materia: repríza tanečního projektu o tanci, hudbě, architektuře a člověku

Ve dnech 11. a 12. dubna 2014 ve 20 hodin budou v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad uvedeny dvě reprízy tanečního site – specific představení Materia. Veřejnost má po několika měsících opět jedinečnou příležitost nově nahlédnout a zprostředkovaně prožít tvorbu slovinského architekta Josipha Plečnika a prostor jeho proslulé pražské sakrální stavby.
Na projektu spolupracují choreografka Dana Pala, hudební skladatel Jiří Lukeš, scénografka Ha Thanh Nguyen a light - designér Jan Komárek. Spolu s tanečníky a hudebníky zkoumají ve dvou dějstvích fyzický i duševní materiál, vlastnosti prostoru, proces tvorby architekta a jeho využití pro stavbu choreografie. „Materia je syntetickým vystoupením, které vyšlo ze studia prostoru a z pokorného přístupu k místu, jež má velkou vnitřní sílu. Je třeba ocenit pečlivou přípravu a respekt tvůrců, kteří se nesnažili přebít auru kostela, ale tvořili v symbióze s ním,“ reflektovaly dílo Taneční aktuality.
Diváci Materie nejsou pouhými pasivními pozorovateli. V průběhu první části představení se stávají lidským materiálem, který dodává minimalistickému prostoru náplň, a v doprovodu světlonošů se v těsném kontaktu s tanečníky postupně přesouvají z přízemí věže kostela až do kostelní krypty, kde se odehrává druhá část představení. K netradičnímu zážitku přispívají vynalézavé scénografické efekty a drobné hry s rozmanitými materiáliemi, do nichž se může každý divák zapojit.
Tančí Helena Šťávová, Dana Pala, Ondřej Sochůrek, Andrea Vykysalá a Radim Klásek, hrají Jan Mach (basklarinet), Jiří Pohnán (trubka), Kateřina Šimonová (pozoun), Ilia Chernoklinov (viola), Josef Hřebík (akordeon), Jan Kasal (bicí), Marie Pochopová (varhany).
Vstupné je 150 Kč, rezervace jsou možné na emailové adrese: rezervace.materia@seznam.cz Prvních 20 rezervujících získává zvýhodněné vstupenky za 100 Kč. Aktuální informace naleznete na www.facebook.com/projektmateria

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: