Města v České republice rozpohyboval Mezinárodní den tance

Města v České republice rozpohyboval Mezinárodní den tance

Města v České republice rozpohyboval Mezinárodní den tance

Dne 29. dubna 2018 se po celém světě slavil Mezinárodní den tance. Do oslav se i letos zapojily taneční soubory, divadla, školy a skupiny po celé České republice. Města od Blatné po Zliv, přes Brno, Prahu, Ostravu, Liberec, Kopřivnici a mnoho dalších ožilo v neděli tancem.

Společným prvkem oslav se stal flashmob – choreografie, kterou se každý mohl dopředu naučit podle instruktážního videa a přijít si ji na Mezinárodní den tance zatančit. Autoři choreografie, tanečníci Lenka Fučíková a Mirek Kosík, v ní na speciální úpravu lidové písně Tancuj tancuj, vykrúcaj dokázali propojit prvky lidového tance a street dance. Na mnoha místech probíhal před společným tancem nácvik, kterého využili tanečníci i diváci, aby si následně zatancovali společně.
Teplé počasí přálo tanci v ulicích, na náměstích i v parcích. V Brně roztančili tanečníci Slováckého krúžku dokonce i hlavní nádraží. „Naše chasa žije tancem, a proto jsme se rozhodli k oslavám přidat,“ okomentoval program Štěpán Foral, první stárek. Centrem oslav v Brně se pak stalo Moravské náměstí, kde po celé odpoledne probíhaly ukázky tanců, program s názvem Flamenco pro všechny dostál svému názvu a přiblížil tento styl brněnským divákům.
V Praze zahájila program před Výstavištěm v Holešovicích Vanda Hybnerová, vyzvala ke společné oslavě tancem a poděkovala organizátorovi programu, Studiu ALTA za energii, se kterou přináší do Holešovic tanec, ať už na Mezinárodní den tance nebo kdykoliv jindy. Diváky čekaly ukázky z nejlepších tanečních inscenací, ale například i vystoupení skupiny Bejvávalo. Členům tohoto tanečního uskupení je mezi padesáti a sedmdesáti lety a divákům dokázali, že pokud máte chuť tančit, věk nehraje roli.
Výrazně se do oslav tance promítl stále populárnější swing. Swingové otevřené lekce a tančírny mohli zájemci navštívit v Liberci, Brně i Praze, Ostravu ovládlo pro změnu argentinské tango. Program komentovala koordinátorka Mezinárodního dne tance za organizaci Vize tance Barbora Holanová: „Opět se nám podařilo ukázat, jak bohatý svět tance je a jakou radost nám přináší. Jak je možné se navzájem obohatit a inspirovat.“ Atmosféru Mezinárodního dne tance zachytila Česká televize ve své reportáži pro Události dne 29. dubna, dne, kdy se tančilo všude. Příští rok se bude Mezinárodní den tance slavit v pondělí 29. dubna 2019.

Zdroj: Mezinárodní den tance, Vize tance

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: