Mezinárodní den tance 2018

Mezinárodní den tance 2018

Mezinárodní den tance 2018

Měsíc duben opět přináší i Mezinárodní den tance, který se slaví 29. dubna po celém světě a tradičně i na mnoha místech v České republice. Díky koordinátorovi oslav, kterým je Vize tance, národní iniciativa pro rozvoj současného tance, pohybového divadla a interdisciplinárních umění, mají tanečníci všeho druhu, všech stylů, věku, ale i ti, kdož pravidelně netančí, ale mají chuť si zatancovat, možnost spojit se a oslavit Mezinárodní den tance společně a ve velkém. Mezinárodní den tance je příležitostí sdílet svůj program s ostatními. Kdokoliv - jednotlivci, taneční školy, profesionální i amatérské soubory, taneční skupiny, crew - se mohou nyní registrovat na webu www.danceday.cz a stát se tak součástí programu oslav. Zájemci se mohou registrovat až do 15. dubna 2018.

O tom, že by měl být tanec radostí, svědčí poselství, která pro Mezinárodní den tance každoročně pod záštitou UNESCO zformuluje významná umělecká taneční osobnost. V letošním roce vzniklo pět poselství, která reprezentující pět kontinentů. Například slavný izraelský choreograf Ohad Naharin v něm vzkazuje: „Nezapomínejte si zatančit každý den. …nikdy ale ne před zrcadlem.“
Program oslav v jednotlivých městech postupně zaplňuje taneční mapu, ve které můžete vidět, kde všude a jak se bude tančit. Program nabízí možnosti jak pro tanečníky, tak diváky - od ukázek tanců, tanečních vystoupení, workshopů, otevřených lekcí, tančíren, přednášek, diskuzí až po promítání tanečních filmů.
Oblíbenou součástí oslav se stal flashmob – choreografie, kterou si může během Mezinárodního dne tance zatančit opravdu každý, a to díky instruktážnímu videu, které je dopředu pro účastníky akce připraveno. „Letošní choreografii flashmobu jsme chtěli věnovat stoletému výročí republiky, a proto jsme hledali něco, co nás všechny spojuje. Je to právě lidová píseň, která je vždy spjatá s tancem,“ komentuje téma flashmobu koordinátorka MDT za Vizi tance Barbora Holanová. Folklor se stal východiskem, inspirací, na niž navázali mladí tanečníci a choreografové Lenka Fučíková a Mirek Kosík a připravili energickou choreografii, v níž se kloubí tradice se současností. Speciálně pro oslavy Mezinárodního dne tance 2018 v České republice vznikla hudební aranž lidové písně Tancuj, tancuj, vykrúcaj. Nestojí za ní nikdo jiný než Vojtěch Konečný, Vít Kraváček, Ondřej Hájek a Michal Jež, členové skupiny Poletíme?.
Již brzy bude k vidění i video s choreografií flashmobu – to se letos natáčelo v Brně a účinkují v něm tanečníci vojenského uměleckého souboru Ondráš.

Zdroj: Mezinárodní den tance, Vize tance

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: