Mezinárodní den tance poprvé s Českou televizí

Mezinárodní den tance poprvé s Českou televizí

Mezinárodní den tance poprvé s Českou televizí

V České republice se bude 29. duben slavit ve více než patnácti českých a moravských městech. Tančit se bude na veřejných prostranstvích, v tanečních sálech, studiích, klubech a divadlech. A díky hlavnímu mediálnímu partnerovi, České televizi, také na internetu. Poprvé v historii totiž vznikne telemost, který taneční scény Národního divadla v Praze, Brně i v Ostravě propojí. Tančit tak bude moci skutečně každý. V Praze se uskuteční další akce na náměstí Míru ve spolupráci s Akademií múzických umění, náplavce u Rašínova nábřeží i jinde.
Bude se slavit v různých tanečních stylech od současného tance přes street dance nebo hip-hop až po swing, tango aj. Informace o akcích v jednotlivých městech budou dostupné na webu Vize tance, iniciativy pro rozvoj současného tance, která oslavy Dne tance v ČR informačně zastřešuje. Na stránkách www.danceday.cz je aktivována letošní novinka - on-line Taneční mapa. Vize tance ji připravuje ve spolupráci s místními tanečními subjekty. Link na formulář k mapě je volně k dispozici na www.facebook.com/dentance. Mezinárodní den tance se každoročně slaví po celém světě. V roce 1982 poprvé vyhlásil Taneční komitét ITI (International Theatre Institut - Mezinárodní divadelní ústav) 29. duben Mezinárodním dnem tance. Od té doby je tento den každoročně oslavován na celém světě v připomínku narození velkého tanečního reformátora Jeana-George Noverra (1727-1810).
Každý rok je vyzvána známá taneční osobnost k sepsání Poselství, které je pak šířeno po celém světě. Záměrem Mezinárodního dne tance a Poselství je připomenout si krásu a význam tance v jeho nejrůznějších podobách a oslavit tuto formu umění.

PROGRAM:
PRAHA - piazzeta Národního divadla, open class
Od 14.30 – registrace tanečníků
15.30 – zahájení tréninku
Národní divadla v Praze, Brně a Ostravě v tomto roce organizují velkolepou akci - klasický baletní trénink pod širým nebem, kterého se zúčastní stovky tanečníků. Kdokoliv bude mít možnost tančit společně s námi díky iVysílání České televize. Chceme touto formou oslovit především širokou veřejnost a pozvednout povědomí o současném tanci a baletu. Naším záměrem je přizvat na hromadný trénink všechny taneční školy, studia a baletní soubory v ČR. Nabízíme vám účast na tomto setkání, ve kterém máte jedinečnou možnost ,stát u tyče' společně s profesionálními a amatérskými tanečníky a nechat se vést předními sólisty českých tanečních souborů“, dodávají organizátoři.

FLASHMOB propojí oslavy v rámci ČR
16.30 – jednotná choreografie pro děti, organizuje Národní divadlo ve spolupráci s Baletní přípravkou Národního divadla tance - více informací včetně odkazu na letošní instruktážní video https://www.youtube.com/watch?v=SSAaTubgFTg
16.45 – poselství k Mezinárodnímu dni tance 2015 od významné taneční osobnosti, kterou vybírá Taneční komitét ITI
17.00 – jednotná choreografie pro dospělé, organizuje Vize tance - více informací včetně odkazu na letošní instruktážní video na www.facebook.com/dentance

Následovat budou představení tanečních konzervatoří a nového cirkusu organizovaného centrem Cirqueon. Program bude pokračovat na náplavce u Rašínova nábřeží dalšími tanečními ukázkami, tančírnami nebo hudebním mixem DJ Ultrafina.
V 19.00 se uskuteční ve Státní opeře slavnostní představení věnované Mezinárodnímu dni tance – balet Šípková Růženka.
Více na: http://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/5682?t=2015-04-29-19-00

BRNO
Balet Národního divadla Brno uvede 29. dubna v 15.30 na nově opraveném prostranství před Janáčkovým divadlem Open class – baletní trénink otevřený všem, kdo mají rádi tanec. A to bez rozdílu věku, postavení nebo stupně pokročilosti, amatéry i profesionály. Rozhodující je zájem o tanec a chuť stát se součástí oslav Mezinárodního dne tance a zapojit se do jeho propagace. Od nejmenších dětí základních uměleckých škol, přes posluchače Taneční konzervatoře Brno a Baletní školy I. V. Psoty až po profesionální tanečníky Baletu Národního divadla. Brněnskou část baletního tréninku zapojeného do telemostu České televize povede a bude moderovat umělecký šéf baletu NDB Mário Radačovský. V krátkém programu následně předvedou tanečníci baletního souboru ukázky z repertoáru - fragmenty ze současného večera s názvem Game Over nebo březnové premiéry Black and White (moderní verze Labutího jezera). Ostatně oficiální večer v divadelní budově bude věnován klasické podobě tohoto baletu. V 19.00 se uskuteční slavnostní představení věnované Mezinárodnímu dni tance – Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského v Janáčkově divadle.

OSTRAVA
Národní divadlo moravskoslezské se společně s Multižánrovým centrem současného umění Cooltour v Ostravě aktivně připojují k oslavě Mezinárodního dne tance. Ve středu 29. dubna čeká Ostravany taneční program, který roztančí centrum Ostravy. Součástí ostravského dne tance je také Open class – baletní trénink otevřený všem tanečníkům bez rozdílu zkušeností a věku. Konat se bude od 15.30 v  industriálním prostředí Trojhalí. Další program v režii centra Cooltour a Národního divadla moravskoslezského bude probíhat v centru města Ostravy. Akce vyvrcholí tradičně společnou taneční vazbou (flashmob), který si pro Ostravu připravili Michaela Gatěková, Jakub Mazůch a Patrick Ulman.

Národní divadlo v Praze – piazzeta Národního divadla
Národní divadlo Brno – před Janáčkovým divadlem
Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě  - Trojhalí Karolína

Zdroj: Národní divadlo

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: