Mezinárodní den tance se po covidové pauze vrací na Střelecký ostrov

Už tento pátek 29. dubna 2022 se uskuteční osmý ročník Mezinárodního dne tance. V uplynulých dvou letech proběhly oslavy tohoto oficiálně mezinárodně uznávaného svátku kvůli pandemii pouze ve formě online vysílání, tento rok se však vrací na Střelecký ostrov v Praze. Vstup je jako vždy pro všechny zdarma a pořadatelé z Art 4 People připravili k této příležitosti opět bohatý taneční program, kterého se zúčastní jak profesionální taneční subjekty (Národní divadlo v Praze, Národní divadlo Brno, Národní divadlo moravskoslezské, Moravské divadlo Olomouc a další), tak široká veřejnost. Opět se můžete těšit na taneční vystoupení a workshopy napříč žánry (standard, latina, swing, bachata aj.), společný baletní trénink, přehlídku tanečních konzervatoří a Gala profesionálních tanečních souborů. Chybět nebude ani celorepublikový flashmob, který letos vznikl ve spolupráci s Lenkou Norou Návorkovou a Terezou Pruckovou ze StarDance a s Táňou Kuchařovou, na skladbu „Chci tančit“ od Miraie Navrátila. Mezinárodní den tance se ale neslaví jen v Praze.

Mezinárodní den tance se po covidové pauze vrací na Střelecký ostrov

Mezinárodní den tance se po covidové pauze vrací na Střelecký ostrov

„Přípravy oslav Mezinárodního dne tance vrcholí, těšíme se, až se tento pátek po covidové pauze zase všichni sejdeme na Střeleckém ostrově a oslavíme tento kulturní svátek, jak se patří. Čeká vás skvělý program, kde si na své přijdou návštěvníci všech věkových kategorií a příznivci napříč tanečními žánry. Děkujeme tímto všem partnerům, kteří projekt letos podpořili, velice si vážíme vaší přízně a věříme, že akce bude i letos nezapomenutelným kulturním zážitkem,“ uvedla koordinátorka projektu Alexandra Šebestová.

Během odpoledního a večerního programu oslav Mezinárodního dne tance vystoupí soubory předních českých tanečních institucí, jako jsou Národní divadlo v Praze, Národní divadlo moravskoslezské, Národní divadlo Brno, Jihočeské divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo J.K. Tyla v Plzni, Divadlo F. X. Šaldy Liberec a další profesionální tělesa, poloprofesionální soubory i amatérské skupiny. V programu nebude chybět společný trénink u baletní tyče pod taktovkou uměleckých šéfů a baletních mistrů, včetně Darii Klimentové z londýnské The Royal Ballet School.

Dalším lákadlem na oslavy Mezinárodního dne tance je pak celorepublikový taneční flashmob, do kterého se v uplynulých letech zapojují pravidelně stovky fanoušků po celé republice. Letošní choreografii flashmobu vytvořila tanečnice a vítězka StarDance Lenka Nora Návorková na skladbu „Chci tančit“ od Miraie Navrátila. Na tvorbě spotu se pak podílela také účastnice StarDance Tereza Prucková i Táňa Kuchařová za Nadaci Krása pomoci. Pokud máte 29. dubna namířeno na Střelecký ostrov, ještě pořád se choreografii můžete naučit podle výukového videa ZDE.

 „Do letošního programu Mezinárodního dne tance na Střeleckém ostrově se zapojí 43 subjektů s přibližně 200 účinkujícími z 20 různých zemí, např. z Francie, Španělska, Spojených států, Japonska, Indie, Polska, Ukrajiny, Nigérie a dalších. Ačkoliv je centrem dění oslav pražský Střelecký ostrov, akce k příležitosti oslav probíhají každoročně zhruba ve 20 městech po celé republice, např. v Brně na piazzettě Janáčkova divadla a na dalších místech. Kde všude se letos slaví je vyznačeno na mapě oslav na webu akce, tak se přidejte a slavte s námi,“ uzavírá Martin Kolda, dramaturg Mezinárodního dne tance a ředitel Art 4 People.

Organizátoři by chtěli ještě jednou pozvat všechny, aby dorazili tento pátek 29. dubna na Střelecký ostrov a vzali s sebou své kamarády, rodinné příslušníky, kolegy a další. Veškeré detaily ohledně programu a příprav Mezinárodního dne tance naleznete na webu www.mezinarodnidentance.cz a v události na Facebooku.

Zdroj: Art 4 People

Témata článku

Art 4 PeopleMezinárodní den tance

Střelecký ostrov

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: