Mezinárodní den tance v Brně: open class a Bajadéra s ruskými hosty

Mezinárodní den tance v Brně: open class a Bajadéra s ruskými hosty

Mezinárodní den tance v Brně: open class a Bajadéra s ruskými hosty

Brněnský balet se rovněž zapojí do oslav Mezinárodního dne tance v pátek 29. dubna 2016, a připojí se tak k dalším českým městům, která připravují akce pro veřejnost. Program Baletu NdB v návaznosti na minulý ročník, kdy se historicky poprvé uskutečnil telemost mezi Národními divadly v Praze a Brně, opět zrealizuje ve spolupráci s Českou televizí a pražskám Národním divadlem.
Jeho prvním vrcholem bude setkání tanečníků amatérů i profesionálů na schodišti a piazzetě před Janáčkovým divadlem – open class začne v 15:00. Brněnskou část baletního tréninku zapojeného do přímého telemostu povede a bude moderovat umělecký šéf baletu NdB Mário Radačovský spolu s dalšími brněnskými tanečníky. Po ukončení telemostu pak následně v krátkém programu předvedou tanečníci baletního souboru NdB ukázky z repertoáru, zapojí se také taneční mládí, konkrétně posluchači Taneční konzervatoře Brno a Baletní školy I. V. Psoty.
Druhým vrcholem oslav MDT, tentokrát scénickým, bude večerní program v Janáčkově divadle – slavnostní představení klasického baletu Ludwiga Minkuse Bajadéra / Balet Gala. V rámci festivalu Ruská kultura v České republice, který se každoročně koná již patnáct let a přiváží ruské umělce mnoha žánrů, tentokrát vystoupí hosté z Moskvy. Michail Lobuchin, první sólista Velkého divadla, v roli Solora a Alexandra Timofjejeva, první sólistka Kremelského baletu, v roli Gamzatti. V letošním roce se Balet Gala neuskuteční jako tradiční galakoncert, ale jako celé představení. „Věříme, že takový zážitek bude důstojnou oslavou MDT i pro ty, kteří raději slaví pasivně jako diváci,“ uzavírají zástupci NdB.

Zdroj: Národní divadlo Brno

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: