Mezinárodní den tance v Liberci

Mezinárodní den tance, který připadá na 29. duben, se rychle blíží. Nejen v Praze, ale také v regionech se chystají oslavy. Liberecký baletní soubor vyrazí „do terénu“ s ukázkami repertoáru a částečným flash-mobem, vyhlásí letošní poselství MDT a oslaví svátek tance. V prostorách Nákupní galerii Plaza se představí i tanečníci Pražského komorního baletu. V NG Plaza se bude živě hrát na hung-drum, představíme taneční projekt Lidé v pohybu ad. Na večer je pak pro milovníky současného tance připraven program Událost baletní sezony. Do Šaldova divadla přijali pozvání sólisté Národního divadla v Praze a Pražský komorní balet.
Ve slavnostním večeru se představí sólista Národního divadla, liberecký rodák Ondřej Vinklát. Na prknech Šaldova divadla uvede spolu se Štěpánem Pecharem choreografii Přesně včas. Vycházející taneční a choreografickou hvězdu Národního divadla – Ondřeje Vinkláta pro svět tance a baletu „objevili“ předchozí šéfka baletu DFXŠ Vlasta Vindušková spolu s choreografem Gustavem Skálou: Od osmi let jsem chodil do oddílu sportovní gymnastiky v Liberci. V roce 2001 se přišli podívat na trénink, hledali představitele dětské role do představení Podzimní karneval. Prý jsem seděl někde bokem a hrozně se mračil a tak na mě ukázali. Prostředí divadla mě okamžitě chytlo. Jiný svět. Až na konzervatoři jsem pochopil co balet je a co obnáší za úsilí,“ říká letošní držitel Ceny Thálie Ondřej Vinklát.
Pražský komorní balet přiveze choreografii Hany Polanské Turečkové (která mj. spolupracovala s baletem DFXŠ coby repetitorka) Mono No AwareNa hranici krásy. Tento termín se objevuje v japonské literatuře a vyjadřuje citlivost a uvědomění si krásy a její pomíjivosti. Vizuální zážitek z tance a netradičních kostýmů z Ateliéru LaFormela (kromě jiného jsou těla tanečníků pokryta pouze hlínou, která v průběhu choreografie odpadává) doplňuje hudba Georga Fridricha Händela a Štěpána Polanského.
Liberecký baletní soubor coby hostitel představí projekt Zpětná vazba – Melancholie. „Píšeš to, co se děje, nebo se děje to, co píšeš?“ Pět prvků a jejich projevů, pět lidských emocí. Filosofické zamyšlení v choreografii Aleny Peškové představí na jevišti tanečníky a dva hudebníky. Pianistu Daniela Fiedlera a hráče na hang-drum (unikátní hudební nástroj ze Švýcarska připomínající dva spojené činely) Jiřího Šlámala. Hrají hudebníci to, co tanečníci tančí? Či tanečníci tančí to, co hudebníci hrají? Překvapení pro interprety i diváky, interakce, zpětná vazba. Zdroj: DFXŠ

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: