Mezinárodní festival dokumentárního divadla Akcent 2018

Red (Living Dance Studio). Foto Dai Jianyong.

Red (Living Dance Studio). Foto Dai Jianyong.

Osmý ročník mezinárodního festivalu dokumentárního divadla Akcent přináší náhled do nejrůznějších forem scénického umění, které reaguje na autentické společenské podněty v lokálním i globálním měřítku. Průběžná přehlídka domácí a zahraniční tvorby proběhne v Divadle Archa od 25. října do 8. prosince 2018. Součástí Akcentu 2018 budou také debaty s tvůrci, diskuze a umělecké dílny pro školy, pedagogy a veřejnost.

Akcent zahájí 25. října v Divadle Archa inscenace Red čínského nezávislého souboru Living Dance Studio. Scénický tvar, který je postaven na kombinaci dokumentárního filmu a tance, se zabývá estetikou a fyzickým slovníkem propagandistického baletu Rudý ženský prapor. Tento „vzorový balet“ sloužil čínskému režimu jako nástroj ideologického boje. Mechanická paměť lidského těla je v inscenaci konfrontována s autentickými výpověďmi a osobními příběhy tanečnic, které v představení vystupovaly.
Setkání českých a čínských životních osudů na jednom jevišti je věnována i následující inscenace Obyčejní lidé, které vzniklo v koprodukci nezávislého pekingského divadla Living Dance Studio a Divadla Archa. Čeští a čínští umělci vypráví své osobní příběhy na pozadí historických událostí u nás a v Číně. Jsou to příběhy o touze, o krutosti, o radosti, o krvi, o nezahojených traumatech, o lásce a smrti jsou vyprávěny paralelně různými divadelními prostředky.  Festival uvede čtyři představení od 27. do 29. října Tato inscenace byla pozvána pro příští rok na evropské festivaly Festival d’Automne v Paříži a RomaEuropa v Římě.
Jak se vyrovnávají mladí Rusové žijící v Čechách s českým historickým komplexem způsobeným invazí v srpnu 1968 se v inscenaci Rusáci? táže kolektiv tvůrců Divadla Archa. Osobní výpovědi, videoart, choreografie, hudba a proměnlivá scéna jsou hřištěm pro trojici performerů a jednoho komentátora. Představení založené na hře s médii a na kombinaci rozličných divadelních postupů uvede Akcent 7. a 16. listopadu.
Ve spolupráci s Pražským divadelním festivalem německého jazyka přiváží Akcent inscenaci produkčního domu Campo z Gentu Five Easy Pieces. Je vůbec možné jevištně ztvárnit životopis vraha dětí Marca Dutrouxe? Mohou se k tomu vyjádřit dnešní děti? Mohou o takovém tématu hrát? Švýcarský režisér Milo Rau pomocí biografie nejznámějšího belgického zločince, očitých svědectví a rekonstrukcí skutečných událostí stručně představuje historii Belgie a zároveň uvažuje nad možnostmi (re)prezentace lidských pocitů na jevišti. Divadelní inscenace s dětmi a dospívajícími ve věku od 8 do 13 let bude k vidění 24. a 25. listopadu.
Formát „vědeckého divadla“ 1918 – Sen o modernitě spočívá v dialogu filosofa a spisovatele Pietera de Buyssera a literárního vědce Martina C. Putny. Diváci vstoupí do prostorové instalace, která na bázi stroje času umožní putovat tam a zpět stoletím a klást otázky směřující k budoucnosti teritoria zvaného Evropa. Po pražské premiéře uvedení 29. listopadu uvede o tři dny později 1918 – Sen o modernitě belgické umělecké centrum Bozar v Bruselu.
V koprodukci s berlínským divadlem HAU a dalšími evropskými divadly se Archa podílí na inscenaci dokumentárního divadla berlínské skupiny andcompany&Co nazvaném Invisible Republic (Neviditelná republika). Představení se dívá na události roku 1968.
Domácí tvůrce zastupuje v programu festivalu mladý generační soubor 11:55 se svou divadelní fikcí Pravda o 17/11 v režii Petry Tejnorové. Zpravodajci z budoucnosti ohledávají naši přítomnost a reagují na aktuální společenské dění.
Vizuální performance Fatherland kombinuje prvky časosběrné živé performance, dokumentu a videa. Režisér Jan Mocek v ní vychází z intimní a mnohoznačné situace: na jevišti se potká se svým o 34 let starším otcem Janem Mockem. Stejné jméno i nápadná tělesná podobnost mužů je pro ně oba pak impulsem ke hře s identitou, v níž se přítomnost otce mění v budoucnost syna.
Jako součást festivalového programu proběhne též 3. listopadu v Arše jednodenní setkání neziskových a kulturních organizací, které představí aktivity organizací a jedinců aktivních v oblasti migrace a integrace. Finále akce Akcent na migraci bude patřit koncertu u příležitosti desátého výročí kapely Allstar Refjúdží Band.

Zdroj: Divadlo Archa

Témata článku

Divadlo Archa

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: